Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Benzinturizmus országon belül

2005.07.21. 08:57
Az elmúlt hetek árváltozásai kavarodást okoztak a benzinpiacon: egy nagyobb tankolással csaknem 900 forintot is megtakaríthatunk.
A jó ideje fölfelé kúszó olaj- és benzinárak közepette ugyanazon benzinfajta ára a magyar piacon szélesebb sávban szóródik, mint akár csak néhány hónapja, ráadásul már a Mol sem teszi közzé, hogy mikor és mennyivel változtatja árait.

Napokkal ezelőtt még emelkedett, tegnap viszont több kútnál néhány forinttal csökkent az üzemanyag ára. A Napi Gazdaság információi szerint ugyanis a Mol kissé mérsékelte a benzin nagykereskedelmi árát; ezt a cég lapzártánkig nem erősítette meg, mondván, a nagykerár változását amúgy sem szokta kommentálni.

Egyes sajtóhírek szerint hétfőn nőttek az üzemanyagárak, ám például a Mol csengeri töltőállomásán úgy nyilatkoztak, hogy egy hete azonos árakkal dolgoznak. A fővárosban volt ármozgás, egy kutas szerint lassan kaotikus lesz a helyzet. A Shell egyik XXII. kerületi kútjánál nemes egyszerűséggel már nem is jelzik az üzemanyagárak változását: a töltőpisztolyoknál elhelyezett kis táblákon a 3-4 héttel ezelőtti árak szerepelnek - kivéve a kút saját márkás termékeit.

A hirdetőoszlop, miként a többi nagy láncnál is, reklámponyvával volt letakarva. Az Agip Gyáli úti kútjánál tegnap csökkentették az árakat, a Klub Petrol IX. kerületi töltőállomásán mára virradóra ment lejjebb három forinttal a 95-ös benzin és két forinttal a gázolaj kiskereskedelmi ára. A kutasok saját bevallásuk szerint nehezen követik az üzemanyagok árának változását. Egyikőjük úgy vélte: komoly probléma, hogy semmi nincs, ami rászorítja a töltőállomásokat az árrés szűkítésére, vagyis a jelenleginél nagyobb árkedvezmény nyújtására.

A GVH szerint a benzinen nagyjából 20 forintos kiskereskedelmi árrés van (NAPI Gazdaság, 2005. július 15., 1. oldal), ebből gazdálkodhatnak a töltőállomások. A kutasok szerint azonban nem ritka a 25-27 forintos haszon sem. A töltőállomásokat működtető láncok árkörzeteket dolgoztak ki, így egy-egy területen (kerületben vagy hosszabb forgalmas főút mellett) a konkurens kutak árai mindössze néhány forinttal térnek el egymástól.

A körzeteket összehasonlítva viszont jelentős áreltérések mutatkozhatnak, nemcsak konkurens, hanem azonos márkájú kutak esetében is. Jó példa erre az Exxon Mobil Kerepesi úti és az egyik győri kútja. Az előbbinél 269,9-ért adják a 95-ös benzint, míg az utóbbinál 276,9 forint, vagyis 8 forint az eltérés. A Tesco Kisvárdán 7 forinttal adja olcsóbban a 95-ös benzint, mint a budaörsi kútjánál, az Agip 6 forintos áreltérést produkált a Gyáli úti és a debreceni kútjánál a 95-ös benzinnél.

A Molnál általában 3 forintos eltérés mutatkozik, de nemcsak vidéki és fővárosi kút között, hanem két budapesti állomás között is. A NAPI Gazdaság számításai szerint egy 50 literes tankolásnál 850 forintos eltérés is mutatkozhat a fővároson belül - vagyis bő három liter benzin ára -, amiért már érdemes 3-4 kilométerrel többet autózni. Az OMV Róbert Károly körúti kútjánál 276,9 forintért tankoltunk 95-ös üzemanyagot, ugyanezt a Castrol Kerepesi úti kútjánál 259,9-ért tehettük volna meg.

Arra is volt példa, hogy 95-ös benzint lényegesen drágábban tankolhattunk volna, mint egy konkurens töltőállomáson 98-as üzemanyagot. Ami pedig az egy körzeten belüli lehetőségeket illeti, arra jó példa a Budafoki úti körzet: 50 literre az OMV-nél 13 695, a Mol kútjánál 13 650 forint lett volna a számla, a Budafoki úti Essónál 13 495, a vele szemben levő Jet-kútnál 13 395 forintot hagytunk volna.