Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz forinttal csökken a benzinár

2006.09.04. 15:46
Drasztikus árcsökkentésre szánta el magát a Mol: szerdától 10 forinttal lesz olcsóbb a benzin. A gázolaj ára kisebb mértékben, mindössze 3 forinttal megy lejjebb. A Mol bő egy hónap alatt 25 forinttal, majdnem tíz százalékkal viszi lejjebb a benzinárakat.

Ismét, sorrendben negyedik alkalommal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A cég az elmúlt hetekben három ütemben összesen 15 forintot engedett az augusztus közepén még jócskán 300 forint fölötti benzinárból, amely így bő egy hónap alatt már 25 forinttal - vagyis csaknem 10 százalékkal - lesz olcsóbb.


Több csurran
A Mol szerdától a gázolajat is olcsóbban adja, de az ármérséklés nem lesz jelentős; sőt, aki a múlt szerda óta nem tankolt, észre sem veszi. A most nyilvánosságra került 3 forintos csökkenés ugyanis pontosan megegyezik a múlt heti emelés mértékével.

A 95-ös benzinárak a mostani csökkentés után 280 forint közelébe, az olcsóbb kutaknál akár a 270 forint körüli szintre is kerülhetnek. Mivel az autósok tapasztalatai szerint az egyes üzemanyagtöltő-állomások között 10-15 forintnál sokkal nagyobb különbséget nemigen tapasztalhatnak az autósok, feltehető, hogy a 95-ös benzin sehol nem lesz drágább 300 forintnál (már most is csak néhány kúton kell 301-303 forintot fizetni).

A gázolaj átlagára a mostani csökkenéssel szintén 280 forint közelébe kerül, de nagykereskedelmi ára már valószínűleg magasabb lesz mint a benziné. A piacon a nemzetközi jegyzésárak mérséklődésével magyarázzák az árváltozásokat: ezen belül azzal, hogy a turistaszezon végével jelentősen visszaesett az amerikai benzinkereslet, ami hat a nemzetközi tőzsdei jegyzésekre is. Eközben a mezőgazdasági betakarítási munkák miatt nő a gázolaj iránti igény.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy augusztus 16-a óta a dízel nemzetközi tőzsdei jegyzésára folyamatosan meghaladja benzinét. A hurrikánszezon miatt az amerikai benzinkészleteket már korában feltöltötték, miközben a vártnál enyhébb lefolyású szélviharok nyomán nem nőtt a várt mértékben a benzin iránti kereslet.