Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tíz forinttal csökken a benzinár

2006.09.04. 15:46
Drasztikus árcsökkentésre szánta el magát a Mol: szerdától 10 forinttal lesz olcsóbb a benzin. A gázolaj ára kisebb mértékben, mindössze 3 forinttal megy lejjebb. A Mol bő egy hónap alatt 25 forinttal, majdnem tíz százalékkal viszi lejjebb a benzinárakat.

Ismét, sorrendben negyedik alkalommal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A cég az elmúlt hetekben három ütemben összesen 15 forintot engedett az augusztus közepén még jócskán 300 forint fölötti benzinárból, amely így bő egy hónap alatt már 25 forinttal - vagyis csaknem 10 százalékkal - lesz olcsóbb.


Több csurran
A Mol szerdától a gázolajat is olcsóbban adja, de az ármérséklés nem lesz jelentős; sőt, aki a múlt szerda óta nem tankolt, észre sem veszi. A most nyilvánosságra került 3 forintos csökkenés ugyanis pontosan megegyezik a múlt heti emelés mértékével.

A 95-ös benzinárak a mostani csökkentés után 280 forint közelébe, az olcsóbb kutaknál akár a 270 forint körüli szintre is kerülhetnek. Mivel az autósok tapasztalatai szerint az egyes üzemanyagtöltő-állomások között 10-15 forintnál sokkal nagyobb különbséget nemigen tapasztalhatnak az autósok, feltehető, hogy a 95-ös benzin sehol nem lesz drágább 300 forintnál (már most is csak néhány kúton kell 301-303 forintot fizetni).

A gázolaj átlagára a mostani csökkenéssel szintén 280 forint közelébe kerül, de nagykereskedelmi ára már valószínűleg magasabb lesz mint a benziné. A piacon a nemzetközi jegyzésárak mérséklődésével magyarázzák az árváltozásokat: ezen belül azzal, hogy a turistaszezon végével jelentősen visszaesett az amerikai benzinkereslet, ami hat a nemzetközi tőzsdei jegyzésekre is. Eközben a mezőgazdasági betakarítási munkák miatt nő a gázolaj iránti igény.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy augusztus 16-a óta a dízel nemzetközi tőzsdei jegyzésára folyamatosan meghaladja benzinét. A hurrikánszezon miatt az amerikai benzinkészleteket már korában feltöltötték, miközben a vártnál enyhébb lefolyású szélviharok nyomán nem nőtt a várt mértékben a benzin iránti kereslet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!