Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Szerdán ismét drágul a benzin

2008.08.30. 22:21
Enyhén emelkedtek a múlt héten a benzin- és gázolajárak a nemzetközi piacokon. Mivel azonban a forint is gyengült a dollárral szemben, kisebb emelés várható a hazai kutaknál.

A benzin nemzetközi piacokon irányadó jegyzésára 2,2 százalékkal emelkedett a most véget érő héten. A forint dollárral szembeni gyengülése azonban a forintban kifejezet árakat 3,4 százalékos mértékben növelte. A gázolaj dollárban 1,9, míg forintban 3,8 százalékkal lett drágább egyetlen hét alatt.

A Portfolio.hu szerint a forintban kifejezett árnövekedés hatására nem kizárt, hogy a Mol néhány forinttal emeli az üzemanyagok árait a hazai kutaknál a szokásos szerdai korrekció során. A benzin és a gázolaj ára közötti jelentős különbség azonban a nemzetközi folyamatok következtében várhatóan hosszú távon is fennmarad.

A benzin jelenleg egy Bács-Kiskun megyei, kiskőrösi és egy Vas megyei, szombathelyi magánkúton a legolcsóbb, ezeken a helyeken literenként 289 forintot kell fizetni a 95-ösért. A másik végletet szintén egy magánkút jelenti, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújkéren 313 forintért lehet literenként benzinhez jutni. Az ár a legtöbb kúton 300 forint körül, jellemzően néhány forinttal alatta van.

A dízel a Baranya megyei Nagyharsányon 300 forintba kerül literenként, ezzel ott a legolcsóbb. A már említett abaújkéri kúton viszont 326 forintért tankolhatnak a gázolajosok – derül ki a holtankoljak.hu adatbázisából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!