Huba
17 °C
33 °C

Szerdán megint drágul a benzin

2008.09.14. 12:58
Enyhe növekedés volt megfigyelhető a benzinárak esetében a nemzetközi piacokon a múlt hét során. A forint azonban gyengült a dollárral szemben, így ismét emelés várható a hazai kutaknál, miután a forintba kifejezett árak 5 százalékkal nőttek.

Az irányadó benzin jegyzésárak 2,5 százalékkal emelkedtek a nemzetközi piacokon az elmúlt hét során. A forint dollárral szembeni gyengülése azonban növelte a forintban kifejezett árakat, amelyek így 5,3 százalékkal haladják meg az egy héttel korábbit. A gázolaj esetében dollárban 2,9 százalékkal csökkentek a jegyzésárak, így forintban is összejött egy 1,3 százalékos mérséklődés.

A Portfolio.hu véleménye szerint a benzin esetében a forintban kifejezett több mint 5 százalékos árnövekedés hatására várhatóan ismét emelkedni fognak az árak a hazai kutaknál a szokásos szerdai korrekció során. A gázolaj esetében ugyanakkor várhatóan nem lesz módosítás. A benzin és a gázolaj ára közötti jelentős különbség a fentieknek megfelelően tovább mérséklődik majd, a nemzetközi folyamatok következtében (dízel felé történő elmozdulás) azonban várhatóan hosszú távon is fennmarad.

A holtankoljak.hu adatbázisa szerint jelenleg 290,9 forintos a literenkénti legalacsonyabb benzinár, ennyiért a 10-es főúton, Pilisvörösvár mellett, egy Jet-kúton lehet tankolni a 95-ösből. Legdrágábban, literenként 316 forintért a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújkéren vásárolhatunk benzint. A gázolak literenkénti ára 301 és 326 forint között változik, a legolcsóbb Keszthelyen, a Volán-telepen, a legdrágább a már említett abaújkéri kúton.