Jusztina
10 °C
27 °C

Tíz forinttal is drágulhat a benzin

2009.01.17. 22:16
Komoly ingadozás mellett újra emelkedtek a mögöttünk álló hét folyamán a tőzsdei üzemanyagárak, ráadásul a forint is gyengült a dollárral szemben. Mindezek fényében a Portfolio.hu szerint nem lenne meglepő egy újabb 5-10 forintos emelés a benzin, illetve a gázolaj árában sem.

A mögöttünk álló héten nagy kilengést mutatott a nyersolaj árfolyama a tőzsdén, de a tendencia jobbára felfelé mutatott. A múlt heti záró értékhez képest péntek délutánig 9 százalékkal nőtt a benzin ára dollárban, 14 százalékkal forintban számolva. A gázolaj ára dollárban 3, forintban – a magyar pénz gyengülése miatt – 7 százalékkal emelkedett.

Mint köztudott, a Mol a múlt heti ármozgásoknak köszönhetően - csaknem fél év után először - szerdától már emelt az árain, most úgy tűnik, hogy az újabb hét megint emelést hozhat.

Az elmúlt fél év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai áremelés hétfőn. A jelenlegi szituáció alapján a Portfolio.hu úgy véli, nem lenne meglepő egy újabb 5-10 forintos áremelés a benzin, illetve a gázolaj piacán sem.

A szerdai áremelés után a benzinárak literenként 220 és 244 forint között változtak. A dízel egy literje a legolcsóbb kúton 227, míg a legdrágábbon 259,9 forintba kerül.