Gerzson
-3 °C
2 °C

Október elsejétől csökkenhet a benzin ára

2005.09.12. 14:13
Október 1-jétől javasolja alkalmazni a motorbenzin és a gázolaj áfakulcsának 5 százalékpontos mérséklését a kormány az országgyűlés elé benyújtott javaslatában. A benzin adójának csökkenése 10-12 forintos csökkenést eredményezhet.
Az Országgyűlés elé hétfőn benyújtott pénzügyminisztériumi előterjesztés - amelyet jövő hétfőn fogadhat el a parlament - a normál áfakulcs mértékét 20 százalékban rögzítené. A kabinet a kormányfő kezdeményezésére soron kívüli ülést tartott hétfőn, hogy még aznap 13 óráig be tudja nyújtani az Országgyűlésnek az áfa-törvény módosítását kezdeményező javaslatát.

A normál áfa kulcs 25-ről 20 százalékra csökkentése indokolttá teszi azon százalékérték megváltoztatását is, amely az áfát is tartalmazó bruttó árból az áthárított adó összegének meghatározásához szükséges. A javaslat a "felülről számított" adómértéket 16,67 százalékban határozza meg.

Eltérés a házszabálytól

Az előterjesztés szerint a törvénymódosítás október elsején lép hatályba. A 20 százalékos áfa-kulcs az üzemanyagok esetén ezen időponttól, egyéb termékek és szolgáltatások esetén 2006. január elsejétől alkalmazandó - olvasható a kormányjavaslat indoklásában.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy tíz-tizenkét forinttal csökkenhet a benzin ára a jelenlegi körülbelül 300 forintról, mivel a kormány az üzemanyagnál kezdeményezi az általános forgalmi adó jövő januárra tervezett, 25-ről 20 százalékra csökkentésének előrehozását.

Ezt követően rendkívüli ülésen foglalkozott a javaslattal a Házbizottság. A költségvetési és a gazdasági bizottság kedden foglal állást az előterjesztésről, az Országgyűlés - a házszabálytól eltéréssel - jövő hétfőn tárgyalja a javaslatot, amelyről még aznap végszavaznak is a képviselők.