Szabolcs
20 °C
35 °C

A Boci csokit is elviszik

2004.03.26. 11:11
A Sport szelet és a Piros Mogyorós után a táblás csoki gyártását is elviszik Magyarországról.
A Népszabadság értesülései szerint átszervezi magyarországi tevékenységét a világ legnagyobb élelmiszer-ipari vállalkozás hazai leányvállalata, a Nestlé Hungária Kft. A társaság március elején összevonta szerencsi és diósgyőri gyárát.

Elviszik

Ezzel párhuzamosan megváltozik a Magyarországon gyártott termékek palettája is, hiszen eltűnik a hazai gyártásból a Boci csoki. A kedvelt táblás édességet ezentúl Csehországban készítik.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy egy nagy múltú magyar csokoládé gyártását az ország határain kívülre viszik. Mint azt megírtuk, januárban a Kraft Foods döntött átszervezés mellett, s zárta be 320 főt foglalkoztató hazai gyárát. Akkor a Piros Mogyoróstól és a Sport szelettől kellett búcsút vennünk, természetesen nem maguktól a termékektől, hiszen azokat tovább gyártják a társaság szlovákiai üzemében

Nem zárják be

A mostani eset azonban nem hozza magával a hazai gyár bezárását, hiszen a szabadon maradt szerencsi üzem kapacitását le fogja kötni az italporgyártás, ugyanis ebben a gyárban lesz a regionális központ. A Népszabadság információi szerint egyebek között Nescafé és Nesquik termékeket fognak készíteni az üzemben, így lesz munkája az 1400 alkalmazottnak.

A Nestlé Hungária hazai érdekeltségei közé tartozik még egyebek között a Kékkúti ásványviz gyártása, ezen kívül állateledelt és jégkrémet is készít a társaság Magyarországon - írta meg a Népszabadság.

A Nestlé Hungária tavaly az előző évhez viszonyítva kilenc százalékkal 58,4 milliárd forintra növelte konszolidált nettó árbevételét, adózás előtti nyeresége azonban 800 millió forinttal 2,8 milliárd forintra csökkent. Az eredményromlást a devizaárfolyamon elszenvedett veszteség okozta. Az üzemi szintű nyereség tavaly 22 százalékkal 4,7 milliárd forintra nőtt.