Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bojkottálnak, ha nem lesz olcsóbb a benzin

2005.04.25. 14:30
Két hete van a kormánynak, hogy megegyezzen a fuvarozókkal az üzemanyag árának csökkentéséről. Ha május 17-ig nem tesznek érdemi lépéseket, a fuvarozók külföldön tankolnak, és megnehezítik a benzinkutak megközelítését. A bojkott valószínűleg nagy bevételkiesést okozna az államnak. A kormány tárgyal, és ígér.
Tárgyalásokat kezdeményezett a gazdasági tárca a fuvarozók érdekvédelmi szerveivel, hogy elkerülje a bojkottot és demonstrációt. A fuvarozók két érdekvédelmi szerve arra szólította fel tagjait, hogy külföldön tankoljanak, amíg a magyarországi üzemanyagár veszteséget okoz nekik. A Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége demonstrációkat is tervez.

Kisebb adót!

A két szervezet azt javasolja, hogy csökkentsék az üzemanyag adóját. A Gazdasági Minisztérium hétfőn tárgyalásokat kezdett a fuvarozókkal. A tárca politikai államtitkára a tárgyalásokon nem ígért semmit, annyit mondott, hogy a kormány érdekelt a fuvarozók versenyképességének helyreállításában. Szanyi Tibor azt is mondta, hogy beszámol a pénzügyminiszternek a tárgyalásokról. A leendő pénzügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy enyhíteni kell a benzin adóterhein.

A Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy tárgyaljanak az üzemanyag jövedéki adójának tíz forintos csökkentéséről. Az MTI beszámolója szerint a Pénzügyminisztérium és a fuvarozók április 15-én lezárult szakértői tárgyalásain egyetértés volt abban, hogy a fuvarozók által javasolt 10 forintos jövedéki adó csökkentés által keletkező költségvetési bevételkiesést kiegyenlítheti a nagyobb gázolaj forgalomból származó többletbevétel.

Itthon magas

Mint korábban hírt adtunk róla, a jövedéki adó a benzin esetében 103,5 forint, a gázolajnál 95 forint. A benzinnél 3,06 forintot kap a Kőolaj és Kőolajtermékeket Készletező Szövetség, a gázolaj esetében ez a díj 3,01 forint. A fix árakon kívül 25 százalékos áfa terheli az üzemanyagot. Magyarországon egyébként magas a benzin adótartalma. Az Európai Unió energetikai bizottságának adatai szerint Dánia és Svédország mellett itt a legmagasabb a benzin áfakulcsa.

A benzin ára az utóbbi néhány hétben jelentősen emelkedett, igaz pont egy hete kicsiny csökkenésről döntött a Mol. Az olajipari társaság a nemzetközi helyzetre, a magas olajárakra és a készletek csökkenésére hivatkozva többször is emelte a benzin árát. Két héttel ezelőtt a Mol még húsz forintos drágulást tartott valószínűnek, ezt fokozatosan vezették volna be a magyar piacra. Legutóbb azonban a benzin árát két, a gázolaj árát három forinttal csökkentették, szintén a nemzetközi helyzetre hivatkozva.

A megegyezésnek a kormány és a fuvarozók között május 17-ig kell létrejönnie. A fuvarozók ugyanis korábban azt ígérték, ha eddig az időpontig érdemi intézkedés nem történik, akkor valamennyi magyarországi forgalmazó és termelő hely bojkottját és megközelíthetőségének korlátozását tervezik a fuvarozók.