Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bokros tragédiától tart

2006.09.22. 11:18
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint az államháztartási reform részleteiről még mindig nem tudni semmit, így 2007 is elvesztegetett év lehet. A megszorításoknak viszont nincs alternatívája, sőt, további elvonásokat sürget Bokros, aki szerint gondot jelent a bizonytalanság és a bizalmi válság.

Tragédia lesz az ország számára, ha a radikális, gyors egyensúlyteremtést és a reformok megvalósítását egy olyan politika váltja fel, amellyel javítani kívánják a kormány népszerűségét - mondta Bokros Lajos a köztévé reggeli műsorában. A stabilizációs csomagjáról elhíresült volt pénzügyminiszter szerint elveszíti a magyar gazdaság a jövő évet, mivel a 2007-es költségvetés nem teszi meg az államháztartási reform első lépéseit. A szakember szerint ennek részleteit már a nyár folyamán ki kellett volna dolgozni, így azok már tükröződhettek volna a jövő évi költségvetésben is.

Több elvonás kellene

Ezzel szemben a kormány decemberre ígéri ezt a koncepciót, s ezért fennmarad a bizonytalanság, a magyar költségvetés nem lép elég nagyot a reformok irányába, következésképpen az ország elveszít egy évet. Bokros megismételte korábbi álláspontját, miszerint radikálisabb megszorítások, több elvonás kellene ahhoz, hogy a magyar gazdaság szükséges modernizációja megtörténjen.

A volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a magyar gazdaság helyzete elég rossz ahhoz, hogy ne legyen alternatívája a gyors és határozott stabilizációs és reform intézkedéseknek. Bokros Lajos hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a stabilizáció és a reformok melletti elkötelezettségről meg kell győzni a nemzetközi közvéleményt is. "A nemzetközi közvélemény, a piacok nem személyeket, hanem politikákat támogat" - mondta.


Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter

Bokros szerint elbizonytalaníthatja a nemzetközi befektetőket a labilis belpolitikai helyzet, másfelől lehetetlenné teheti a változtatásokat, ha a lakosság nem bízik politikusaiban, nem hiszi el, hogy a megszorítások és a reformok nem egy újabb átverést, hazugságot jelentenek, hanem az ország hosszabb távú érdekeit szolgálják.

A volt pénzügyminiszter megfogalmazása szerint az elmúlt napok eseményei rossz üzenetet hordoznak a gazdaság számára, mert ha azzal kerül az ország a világlapok címoldalára, hogy ég a Magyar Televízió székháza, akkor ez nyilvánvalóan más képzetet nem kelthet, csak egy súlyos belpolitikai válság képzetét. Ez lélektani tényezőként hathat arra, hogy a nemzetközi tőke elforduljon Magyarországtól.

Fele részben lélektan

"A gazdaság fele részben lélektan. Főként egy olyan országban, amely ennyire kicsi, ennyire nyitott és ilyen mértékben ezer szállal fűződik a világgazdasághoz, tehát függ attól, hogy a nemzetközi vállalatok teljesítik-e az exportjukat, továbbra is befektetnek-e, a külföldi jövedelemtulajdonosok megveszik e a magyarországi állampapírokat" - mondta Bokros.

Bokros Lajos szerint három nap után nagyon nehéz lenne végső összegzést és értékelést adni az eseményekről, de a nemzetközi közvélemény, sajtó mindenképpen tudja, hogy önkormányzati választások elé néz az ország, ezek az önkormányzati választások, hogyha békében, rendben lezajlanak, akkor a következő időszakban új választási kampány korszak nem köszönt az országra, tehát elvileg lehetne nyugodtan kormányozni.