Gusztáv
3 °C
6 °C

Bokros tragédiától tart

2006.09.22. 11:18
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint az államháztartási reform részleteiről még mindig nem tudni semmit, így 2007 is elvesztegetett év lehet. A megszorításoknak viszont nincs alternatívája, sőt, további elvonásokat sürget Bokros, aki szerint gondot jelent a bizonytalanság és a bizalmi válság.

Tragédia lesz az ország számára, ha a radikális, gyors egyensúlyteremtést és a reformok megvalósítását egy olyan politika váltja fel, amellyel javítani kívánják a kormány népszerűségét - mondta Bokros Lajos a köztévé reggeli műsorában. A stabilizációs csomagjáról elhíresült volt pénzügyminiszter szerint elveszíti a magyar gazdaság a jövő évet, mivel a 2007-es költségvetés nem teszi meg az államháztartási reform első lépéseit. A szakember szerint ennek részleteit már a nyár folyamán ki kellett volna dolgozni, így azok már tükröződhettek volna a jövő évi költségvetésben is.

Több elvonás kellene

Ezzel szemben a kormány decemberre ígéri ezt a koncepciót, s ezért fennmarad a bizonytalanság, a magyar költségvetés nem lép elég nagyot a reformok irányába, következésképpen az ország elveszít egy évet. Bokros megismételte korábbi álláspontját, miszerint radikálisabb megszorítások, több elvonás kellene ahhoz, hogy a magyar gazdaság szükséges modernizációja megtörténjen.

A volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a magyar gazdaság helyzete elég rossz ahhoz, hogy ne legyen alternatívája a gyors és határozott stabilizációs és reform intézkedéseknek. Bokros Lajos hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a stabilizáció és a reformok melletti elkötelezettségről meg kell győzni a nemzetközi közvéleményt is. "A nemzetközi közvélemény, a piacok nem személyeket, hanem politikákat támogat" - mondta.


Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter

Bokros szerint elbizonytalaníthatja a nemzetközi befektetőket a labilis belpolitikai helyzet, másfelől lehetetlenné teheti a változtatásokat, ha a lakosság nem bízik politikusaiban, nem hiszi el, hogy a megszorítások és a reformok nem egy újabb átverést, hazugságot jelentenek, hanem az ország hosszabb távú érdekeit szolgálják.

A volt pénzügyminiszter megfogalmazása szerint az elmúlt napok eseményei rossz üzenetet hordoznak a gazdaság számára, mert ha azzal kerül az ország a világlapok címoldalára, hogy ég a Magyar Televízió székháza, akkor ez nyilvánvalóan más képzetet nem kelthet, csak egy súlyos belpolitikai válság képzetét. Ez lélektani tényezőként hathat arra, hogy a nemzetközi tőke elforduljon Magyarországtól.

Fele részben lélektan

"A gazdaság fele részben lélektan. Főként egy olyan országban, amely ennyire kicsi, ennyire nyitott és ilyen mértékben ezer szállal fűződik a világgazdasághoz, tehát függ attól, hogy a nemzetközi vállalatok teljesítik-e az exportjukat, továbbra is befektetnek-e, a külföldi jövedelemtulajdonosok megveszik e a magyarországi állampapírokat" - mondta Bokros.

Bokros Lajos szerint három nap után nagyon nehéz lenne végső összegzést és értékelést adni az eseményekről, de a nemzetközi közvélemény, sajtó mindenképpen tudja, hogy önkormányzati választások elé néz az ország, ezek az önkormányzati választások, hogyha békében, rendben lezajlanak, akkor a következő időszakban új választási kampány korszak nem köszönt az országra, tehát elvileg lehetne nyugodtan kormányozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!