Emőke
-4 °C
9 °C

Bokros: A hozzá nem értés felelőtlenséggel párosult

2006.10.06. 09:52
A hazugságok nem tizenhat, csak hat éve kezdődtek, azóta minden kormány felelős a kialakult helyzetért, mondta Bokros Lajos a Népszabadságnak adott interjúban. Saját csomagja sikerével magyarázza, hogy neve felmerült lehetséges Gyurcsány-utódként. Nem beszélt arról, elvállalna-e egy ilyen felkérést, de szerinte bárki csinálhat stabilizációt, ha kellően hiteles. Más, fájdalommentes útja nincs a gazdaság rendbetételének.

"Teljes lelki nyugalommal kimondhatjuk, hogy a hozzá nem értés nagymértékű felelőtlenséggel párosult az elmúlt hat évben" - mondta Bokros Lajos a Népszabadságnak adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint az, hogy "egy kicsi, nyitott gazdaságban az exportvezérelt és beruházások által fűtött növekedésről áttértünk a fogyasztáson és költségvetési túlköltekezésen alapuló gazdaságpolitikára, csak válsághoz, a növekedés megtorpanáshoz vezethet".

Antall sem és ő sem hazudott

A kialakult helyzethez az elmúlt hat év valamennyi kormánya kellett, mondta Bokros, aki szerint a hazudozások nem 16, hanem 6 éve kezdődtek. "Az első demokratikusan választott miniszterelnök nem hazudott, én a magam részéről bizonyosan sohasem hazudtam", fogalmazott.

A legnagyobb problémának azt tartja, hogy miközben folyamatosan felzárkózásról beszélünk, a gazdaság növekedése a leglassabb az új uniós tagok között, részesedése a világgazdaságból zsugorodik, a versenyképesség - főleg a bérek túl gyors növekedése miatt - romlik. A helyzet megváltoztatásához stabilizáció kell, anélkül nincs felemelkedés, nincs konvergencia. Stabilizáció viszont nem lehetséges átfogó államháztartási reformok nélkül, hiszen csak a társadalombiztosítás két alapja összehozza a GDP 10 százalékára rúgó hiány felét.

Fontos a személyes hitelesség

A stabilizációhoz hitelesség kell, vélekedik Bokros, felidézve a saját, 11 évvel ezelőtti csomagját és annak hatását. A volt miniszter szerint a társadalom elfogadja a stabilizációs lépéseket, ha azok valóban hiteles és meggyőző érveléssel párosulnak. "Nem mindegy, hogy ki kéri ezeket az áldozatokat, van-e személyes hitele", vélekedik Bokros, aki szerint az ő csomagjának sikerével és elfogadottságával is magyarázható: felmerült a neve Gyurcsány Ferenc lehetséges utódaként, többek között ellenzéki politikusok körében is.

"Ez valószínűleg elismerése annak a szakmai következetességnek és a gyakorlatban is bebizonyított sikernek, amit elsősorban a tíz évvel ezelőtti stabilizáció fémjelez" - fogalmazott, hozzátéve: az emberek szeretete árad felé nap mint nap. Magát a felvetést ugyanakkor, bár "rendkívül megtisztelőnek" nevezte, nem kommentálta.

Az Index olvasói részéről mindenesetre árad a szeretet. A reprezentatívnak persze nem mondható szavazás szerint ő volt a legkevésbé utált figura a 34 fős miniszterelnök-jelölti versenyben.

Nincs más út, csak a reform útja

Ugyanakkor elmondta azt is: nem igaz a kormánypártok érvelése, hogy a stabilizációt csak a most hivatalban lévő kormányfő tudná végigvinni. "A stabilizációt és az ehhez szükséges intézményes reformokat a piacok bárkitől elfogadnák, aki képes ezt a maga személyes szakmai, erkölcsi és politikai hitelével alátámasztani" - nyilatkozta.

Más út viszont nincs, reagált azokra az ellenzéki véleményekre, hogy létezik lassú, fájdalommentes kiigazítás is. A konvergenciaprogramot nem visszavonni kellene, épp ellenkezőleg: feltölteni valódi tartalommal. "A reformoknak és a stabilizációnak nincs alternatívája", mondta, hozzátéve, hogy ha erről az útról letérnének, akár csak retorikai szinten is "azonnal pánik törne ki, és menekítenék a tőkét az országból, a mai gazdasági válság gyorsan csődbe torkollhatna".