Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bokros Lajos szerint válsághangulat van

2005.03.23. 16:29
A nagy terjedelmű és rossz szerkezetű magyar költségvetés agyonnyomja a vállalkozói szférát, a magyar gazdaságot, ezért nem tud hatékonyan teljesíteni a gazdaság - mondta a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában Bokros Lajos volt pénzügyminiszter.
Bokros Lajos szerint újra romlik a gazdasági helyzet, ezért érdekli az embereket, mi lehet valójában a megoldás, és mi lenne a helyes gazdaságpolitika. A tíz évvel ezelőtti intézkedések olyan szempontból is meghozták a gyümölcsüket, hogy 1995 után mintegy öt évig magas színvonalú, fenntartható, egyensúlyőrző, exportvezérelt gazdasági növekedés volt - nyilatkozta a volt pénzügyminiszter a Magyar Rádiónak.

Válsághangulat van

Bokros Lajos szerint nincs válság, de válsághangulat már van. Ennek oka, hogy kimerültek a növekedésnek azok a mesterséges fokozását elősegítő tartalékai, amelyek korábban a költségvetési túlköltekezésből származtak. Ezt tovább fokozni nem lehet.

A szakember szerint egy ellenkező irányú átrendezésre volna szükség. Kisebb költségvetés kellene, kisebb államháztartás, kevesebb elvonás és kevesebb közkiadás. Ezt azonban nem lehet fájdalmas háztartási reformok nélkül elérni. A politikusoknak azonban nincs bátorsága belevágni egy ilyen reformba.

Szívesen segít

Bokros szerint a mostani büdzsének nem csak a hiány nagy. Nagy a költségvetésnek a terjedelme, illetve rossz a szerkezete is. Ez agyonnyomja a vállalkozói szférát, a magyar gazdaságot, amely ezért nem tud azon a hatékonysági színvonalon teljesíteni, mint azok a gazdaságok, amelyekben sokkal kevesebb adóterhelés és sokkal versenyképesebb szabályozás van.

Bokros saját bevallása szerint szívesen elmondta véleményét mindenkinek, aki kikéri. A miniszterelnök sose kérte meg, a pénzügyminiszter úr többször megkérdezte, és a gazdasági miniszter is megkérdezte egyszer - nyilatkozta Bokros Lajos.