Géza
-12 °C
-4 °C

Bokros Lajos reformokat sürget

2004.02.06. 09:56
A gazdaság helyzetéről tárgyalt az SZDSZ Medgyessy Péter miniszterelnökkel, illetve az államháztartási reformot szorgalmazó Bokros Lajos volt pénzügyminiszterrel tegnap - írja a Magyar Hírlap.
"Bokros Lajos felajánlotta, hogy eljön, mi pedig ezt szívesen vettük" - mondta tegnap a Magyar hírlapnak az SZDSZ velencei frakcióülésének szünetében Kuncze Gábor. A pártelnök-frakcióvezető közölte, az SZDSZ elképzelései összhangban vannak az egykori pénzügyminiszter gondolataival: kisebb költségvetésre van szükség, az adókat csökkenteni kell a gazdasági növekedés érdekében.

Rokonszenves ötletek

Az államháztartási reformot sürgető Bokros szerint az SZDSZ képviselői rokonszenvvel fogadták ötleteit. Az 1995-ös gazdasági stabilizációs program "atyja" úgy véli: ma alapjában más a gazdasági helyzet, mint nyolc éve volt. Akkor nyolcvan százalékban rövid távú stabilizációs, húsz százalékban pedig az államháztartási reformmal összefüggő elemek szerepeltek a csomagban, ma viszont fordított a szituáció: a rövid lejáratú stabilizáció kevésbé fontos, a lényeg a gazdasági növekedés újraindítása. Ma a legfőbb probléma, Bokros szerint, a magas költségvetési hiány melletti állami túlköltekezés mértéke - írja a Magyar Hírlap.

Medgyessy Péter - az információk szerint - kemény vitával tarkított konzultáció után azt mondta: az SZDSZ-es képviselőkkel arról beszélt, milyen munkára és milyen változtatásokra van szükség a következő két évben. A változásokról a február 16-ai évértékelő beszédében szól majd a kormányfő.

Az SZDSZ-es képviselők a szabaddemokraták megbízására készült közvélemény-kutatások eredményeit is tárgyalta. A felmérés szerint az SZDSZ-nek nem fog gondot okozni a nyári európai parlamenti választások során az ötszázalékos küszöb átlépése.