Árpád
-2 °C
4 °C

Kevesebb az új bolt

2002.12.06. 10:59
Közel került a telítettséghez a magyarországi kiskereskedelmi üzlethálózat, legalábbis a KSH erre a következtetésre jutott abból, hogy 2002 harmadik negyedévében az üzletállomány országos szinten mindössze 457 üzlettel bővült, ami az előző év azonos időszakában tapasztaltnak a felét sem érte el. Az első kilenc hónapban is csak 1844-gyel nőtt az üzletek száma, ez háromnegyede az egy évvel korábbinak.
2002. szeptember 30-án 110 ezer gazdasági szervezet 162 ezer kiskereskedelmi üzletet üzemeltetett Magyarországon, ami 0,3 százalékos üzletszám-növekedést jelent a június végi, és 1,9 százalékost az egy évvel korábbi állapothoz képest. A harmadik negyedévi üzletszámbővülés 5700 új üzlet nyitásának és 5200 üzlet bezárásának az egyenlege.

Budapest vezet

Az országos üzletszámból 2002. szeptember végén a közép-magyarországi régió 28 százalékkal, ezen belül Budapest 18 százalékkal, míg a többi régió 11-15 százalék között részesedett. A harmadik negyedévi országos üzletszámbővülés 39 százaléka a közép-magyarországi régióra (ennek 90 százaléka Budapestre) jutott. Hasonló helyzetet mutatnak az év első kilenc havi adatok is: az országos növekedésből a legnagyobb arányban (41 százalékkal) a közép-magyarországi régió (ezen belül 31 százalékkal Budapest) részesedett, kissé meghaladva a múlt év hasonló időszakában elért (40, illetve 27 százalékos) részesedést. Lendületes ütemben bővült az észak-magyarországi régió üzletállománya, ahol 5 százalékról 10-re nőtt az országos növekedésből elért részarány.

Csökken az élelmiszerboltok száma

Szeptember 30-án az ország kiskereskedelmi üzlethálózatának közel egyharmadát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, egynegyedét a kultúr- és egyéb iparcikküzletek, egyhatodát a textil-, ruházati és cipőüzletek, 13 százalékát a bútor-, műszaki- és vasáruüzletek, 5 százalékát a gépjármű- és gépjárműalkatrész-üzletek tették ki. 2002 harmadik negyedévben a legnagyobb üzletszámemelkedés a bútor-, műszaki- és vasáru-, valamint a kultúr- és egyéb máshova nem sorolt iparcikküzleteknél mutatkozott. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának csökkenése. 2002. szeptember 30-án 241 ilyen főtevékenységű üzlettel kevesebb működött Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?