Piroska
-2 °C
5 °C

Hetvenmilliárdot loptak el a boltokból

2005.12.06. 11:31
Több mint hétmilliárd eurót költöttek az elmúlt évben lopásgátló biztonsági rendszerekre a nyugat-európai vállalatok, és ez idő alatt négymilliárd euróval csökkenteni tudták a bolti lopások által okozott kár értékét, állítja egy felmérés.

A bolti tolvajok az elmúlt évben 29 milliárd euró, azaz több mint hétezer milliárd forint kárt okoztak az európai kiskereskedelemben, mutatta ki a Checkpoint Systems megbízásából röviddel ezelőtt elkészült felmérés. Elsősorban az áruházláncok által alkalmazott különféle műszaki beruházásoknak tudható be, hogy Nyugat-Európában az elmúlt évi adatokhoz képest közel 4 milliárd euróval csökkent az alkalmazottak és a vásárlók által elkövetett lopások kárértéke.

A helyzet változatlan

Az európai országok vezető kiskereskedelmi láncai körében végzett kutatásból kiderül, hogy Magyarország az egy év alatt okozott 74,2 milliárd forintos kárösszeggel lényegében nem javított tavalyi helyezésén. Amíg egész Kelet- és Közép-Európában nem tapasztalható számottevő javulás, sőt, sok helyen romlott a helyzet, addig a Nyugat-Európában kimutathatóan kevesebb lett bolti lopás a technikai és biztonsági fejlesztések miatt. A vállalatok az elmúlt évekhez képest rekord összeget, 7633 millió eurót fordítottak biztonsági rendszerek fejlesztésére, jelentette a 2005-ös European Retail Theft Barometer (ERTB), az európai áruházi lopásokról készült nemzetközi felmérés, amely minden évben a termékazonosítási és veszteségkezelő megoldásokra specializálódott Checkpoint Systems Europe vállalat megbízásából készül. A felmérés 25 európai ország 440 vezető kiskereskedelmi láncát vizsgálta.

A felmérés szerint Magyarországon többségében a vásárlók lopnak, a bűncselekmények csupán harmadát (33,6 százalék) követték el áruházi alkalmazottak.

Keveset fejlesztettek

Az egyes országokban a ráfordított összegek folyamatos növekedése és a lopások okozta károk összegének ezzel párhuzamos csökkenése közötti kapcsolat egyértelműen arra utal, hogy a lopások visszaszorításának sikere elsősorban az új biztonsági technológiák alkalmazásának függvénye. A tanulmány arra mutat rá, hogy a kelet-európai üzletekben nem változott vagy csökkent a biztonsági berendezésekre fordított összeg, és hiányos a munkaerő megfelelő továbbképzése.

Az elmúlt évben Nagy-Britanniában csökkent a legnagyobb mértékben, 13,2 százalékkal a károk értéke, érdekes módon azonban ennek ellenére továbbra is a britek vezetik a feketelistát. A negatív rangsorban őket a franciák, a németek, az olaszok és a spanyolok követik. Az abszolút számadatokat tekintve Magyarország a 17. helyen áll, bár a teljes kereskedelmi forgalomra vetített érték még rosszabb képet mutat: ebben a rangsorban hazánk a negyedik legrosszabb a maga 1,36 százalékával. Az elmúlt évekhez hasonlóan Svájcban és Ausztriában a legkedvezőbb a helyzet.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft