Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Leveszik a polcokról a fűszerpaprikát

2004.10.27. 19:10
Bár a hatóságok már délután megkezdték az érintett élelmiszerboltok értesítését, sokan még az esti órákban sem kaptak hivatalos értesítést. Az áruházláncok nagy része visszavonja az érintett termékeket, a szigorú ellenőrzések pedig már csütörtök reggel megkezdődnek.
Klikk a képre!
Az Egészségügyi Minisztérium, illetve az ÁNTSZ már délután megkezdte az érintett boltok, üzletek kiértesítését - nyilatkozta az Index kérdésére László Boglár kormányszóvivő. A csütörtöki sajtóban közfelhívás jelenik meg, ezzel is próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a szerdai kormánydöntés értelmében csütörtök reggelig minden közértben, kereskedelmi egységben le kell venni minden típusú fűszerpaprikát és paprikaszármazékot a polcokról.

Ellenőriznek

Helyszíni jelentés az Index-közeli kisboltokból
"Csak két csomag pirospaprikám van, de azok megbízható magyar áruk" - mondja a szerkesztőség melletti kisbolt eladónője, aki a tulajdonjogokat is gyakorolja az alig három sasszényi méretű helyiség felett. Amikor megmutatom neki a tasak címkéjét, amin alul apró betűvel ott áll, hogy az őrlemény húsz százalék import paprikát tartalmaz, csak annyit mondd, hogy "Azt a jó", majd szégyenlősen elharapja a mondat végét, és inkább a magyar iparról, a C-vitaminról, Szentgyörgyi Albertről, meg a bográcsgulyásról kezd el beszélni.

A szemközti közért boltvezetője már nem engedi, hogy elragadják az érzelmei, pontosan szerkesztett körmondatokban fejti ki a véleményét. Szerinte az egész a Fókusz, meg az Aktív nézettségnövelő blöffje, ő majd akkor veszi le a polcról a kalocsai díszcsomagolású pirospaprikát, ha a miniszter maga mondja a Jó estét Magyarországban. Később, egy mezőgazdasági és egy uniós finanszírozási kitérő után módosítja addigi álláspontját, és már csak a Közlönyben megjelenő hivatalos szakminiszteri határozatnak engedne. Vízjeles cégpapíron érkező személyes felszólításhoz azonban nem ragaszkodik.

A szerkesztőségtől nem messze található étterem konyhájában már hallották a hírt a rádióból, a sűrű zsíros pára mögé is beférkőzik a nagyvilág.

"Az egész élet rákkeltő" - jegyzi meg a lételméleti vitákon edződött szakács, majd kavar egyet a magyaros marhapörköltön. Az étlapon szereplő ételek többségét nem lehetne paprika nélkül elkészíteni, így nem marad más, mint hogy hozzászokjanak a vegyi fegyverként is használatos gomba, amúgy nem túl tolakodó bukéjához.
szaboz

A kormányzat egyébként minden kommunikációs technikát igénybe vesz, hogy mindenki értesüljön a döntésről. Az ÁNTSZ rendelkezik azoknak az üzleteknek a teljes listájával, akik érintettek lehetnek, vagyis akiknél megtalálható a fűszerpaprika, hiszen élelmiszerbolt nyitása engedélyhez kötött.

A fogyasztóvédők már csütörtök reggel megkezdik a rendelet betartásának ellenőrzését, és ahol nem tartják be a tiltást, ott szankcionálnak. László Boglár azt azért megjegyezte, hogy csak azoknál a boltoknál vizsgálódnak, ahol bizonyítottan megtörtént az értesítés.

Leveszik a polcokról

Az Index által megkérdezett áruházláncok többsége betartja a kérdéses kormányhatározatot. A Tesco valamennyi áruházában éjféltől visszahívja a kérdéses termékeket - nyilatkozta az Indexnek a kommunikációs igazgató. Danks Emese még nem tudott arra válaszolni, honnan pótolják a hiányt. Az Auchan kommunikációs igazgatója is hasonlóan nyilatkozott, ők is leveszik polcaikról az érintett termékeket.

A SPAR Magyarország Kft. a mai napig nem kapott hivatalos értesítést a kormány döntéséről a fűszerpaprikát érintő kérdésben - nyilatkoztak az Indexnek az áruháznál. Ennek ellenére tegnap este maradéktalanul visszavonta, teljes hálózata összes üzletének polcairól a vitatott termékeket. A társaság sajátmárkás termékeinél hasonló eset nem fordulhat elő, mert azokat szigorúan auditálják minőségbiztosítási rendszerükön keresztül. A SPAR Magyarország Kft. most induló saját húsüzemében - amely Közép-Európa legmodernebb ilyen létesítménye - a húskészítményekhez felhasználandó paprikaőrleményt szigorúan bevizsgáltatják, és kizárólag minősített fűszerpaprikát használnak fel.

A Reál Élelmiszer sem kapott értesítést hivatalos szervektől. Az élelmiszerláncnál az Indexnek elmondták, holnap reggel tíz óráig nem lépnek. Amint megkapják a konkrét és részletes technikai utasítást, értesítik a bolthálozatukat. A Reál Élelmiszerek legnagyobb beszállítója éppen az egyik érintett cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. A cég vezetése csütörtök délelőtt dönt a további lépésekről.

A fogyasztóvédők már csütörtök reggel megkezdik a rendelet betartásának ellenőrzését, és ahol nem tartják be a tiltást, ott szankcionálnak. László Boglár azt azért megjegyezte, hogy csak azoknál a boltoknál vizsgálódnak, ahol bizonyítottan megtörtént az értesítés.