Emőke
-4 °C
9 °C

Inni húsvétkor

2006.04.14. 16:07
Szombat délben kezdődik a fővárosi Városháza téren az első tavaszi borfesztivál. A szervezők által az Indexhez elküldött listából kiderül huszonhét borászatot és pálinkaházat sikerült kiállításra bírni, ami nem nagy szám, de vannak köztük olyanok, akik miatt érdemes kimenni.

A Márton és Lányai Pálinkafőzdéről még nem hallottunk, de húzónévnek így is simán elmegy. A tavaszi borfesztivál három pálinkás kiállítójának egyike ez, de ott lesz a Panyolai Szilvórium Kft. és a Rézangyal Pálinkaház is. Borosokból a lista szerint 24 jön el. Ez nem horribilisan sok, pláne, ha a bejáratott szeptemberi Vár-beli fesztivál vagy a Borfalu mindig jóval több mint százas lajstromát nézzük.

Olyan ismert és népszerű pincészetek azonban, akik kedvéért indokolt felkeresni a helyszínt, bőven vannak. Példák: Tokaj-Hegylaljáról kiállít Árvay János és a Hétszőlő, Villányból Bock József és Polgár Zoltán, Egerből a Gál Pincészet és Vincze Béla (a 2005. év bortermelője), a Somlóról a Tornai Pince, Sopronból a Ráspi.

A Városháza téri rendezvényt a Budapesti Agrárkamara hozta tető alá. Szabó Valéria, a kamara szőlő- és borszekciójának vezetője az Indexnek elmondta: a belépés ingyenes, a borosok kóstolójegyért adják a pohárba valót, az éttermeseknél készpénzzel lehet fizetni. A szombat déli nyitás után várhatóan 11-ig lesznek nyitva a standok, vasárnap és hétfőn pedig délelőtt 10-től ismét csak este 11-ig lehet kóstolni a lebontott bazársor hűlt helyén. És lesznek koncertek is.

A tavaszi borfesztivál a szervezők megfogalmazása szerint szerves része a Magyar Turizmus Rt. Által meghirdetett 2006 - a Bor és a Gasztronómia Éve sorozatnak, és ha minden jól megy, hagyományt teremt. Vagyis a jövőben minden évben számíthatunk rá húsvétkor vagy a környékén. A cél az, hogy a "borozás" később a Budapesti Tavaszi Fesztivál záró rendezvényévé avanzsáljon.