Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Európában készül és itt is fogy el a legtöbb bor

2007.06.11. 14:52
A borágazat legfontosabb feladata alkalmazkodni a változásokhoz, például a környezetvédelmi követelményekhez és a klímaváltozás támasztotta kihívásokhoz - mondta Peter Hayes, az OIV elnöke a nemzetközi szõlészeti és borászati szervezet budapesti kongresszusán.

Megkezdõdött Budapesten a 30. Szõlõ- és Bor Világkongresszus, a Nemzetközi Szõlészeti és Borászati Szervezet (OIV) hatnapos rendezvénye a Budapest Kongresszus központban.

A szõlõ- és borkultúra Magyarországon évezredes hagyományokra tekint vissza, amit az is jelez, hogy a himnusz egy sora is megemlékezik errõl - hangozatta Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetõje a kongresszus megnyitóján. Kiss Péter utalt arra: a rendszerváltást követõen az ágazatban végbement a teljes körû privatizáció és a technikai, technológiai megújulás is. Ennek eredményeként Magyarországon a minõségi borelõállítás került elõtérbe.

Több mint 300 elõadás

A szervezõk a világtalálkozóra mintegy 600 résztvevõt vártak. A kongresszuson több mint 300 elõadás hangzik majd el a szõlõ- és borkultúrával összefüggésben. A kongresszus mottója az integrálódó borvilág kifejezés. Ennek szellemében mintegy 40 országból érkeztek szakemberek Magyarországra az eszmecserére.

Peter Hayes, az OIV elnöke a résztvevõket köszöntve elmondta, hogy a világszervezet elõ kívánja mozdítani a szõlészet és borászat szakmai fejlõdését, de hangsúlyt helyez a kereskedelmi lehetõségek feltárására is.

Az elnök szerint a fejlõdés, a nyereségesség és a hatékony gazdálkodás összefüggnek egymással, ezek együttes végterméke a minõségi bor. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a jelenlévõk legfontosabb feladata alkalmazkodni a változásokhoz, például a környezetvédelmi követelményekhez és a klímaváltozás támasztotta kihívásokhoz.

Frederico Castellucci, az OIV fõigazgatója elmondta: A múlt évben a bortermelés a világon 279-287 millió hektoliter között volt a becslések szerint. Ez a 0,5-3,2 százalékkal volt több, mint az elõzõ évi. A legtöbb bort, csaknem 70 százalékot, Európában állították elõ, míg 17 százalékot Amerikában, 5 százalékot Ázsiában, 5,5 százalékot Óceániában, a fennmaradó hányadot Afrikában.

Többet iszunk

A borfogyasztás a világon a múlt évben valamivel meghaladta a 240 millió hektolitert. Ez 3 millió hektoliterrel, azaz 1,25 százalékkal volt több, mint az elõzõ évben.

A legtöbb bort, 68 százalékot, Európában, 20 százalékot Amerikában, 7 százalékot pedig Ázsiában, több mint 2 százalékot Afrikában és ugyancsak több mint 2 százalékot Óceániában fogyasztottak.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint a magyar borászat éves árbevétele mintegy 80-90 milliárd forint. Magyarországon az emberek évente átlagosan mintegy 3 millió hektoliter bort fogyasztanak el. Magyarországról az elmúlt években mintegy 500-600 ezer hektoliter bort exportáltak a világ különbözõ tájaira.