Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kevesebb bor lesz a vártnál

2008.09.16. 14:50
A korábban várt mintegy 4 millió hektoliter bor helyett az idén csak mintegy 3,5 millió hektoliter kerülhet a pincékbe - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. A hazai bortermelőknek egyre komolyabb gondot okoznak az Olaszországból feketén importált olcsó borok.

A termésbecslés szerint az idén mintegy 580 ezer tonna szőlő terem, hozzávetőlegesen 70 ezer hektáron. Ebből megközelítőleg 3,5 millió hektoliter bor készülhet. Ez 25-30 százalékkal több a tavalyinál, ám lényegesen elmarad a korábban becsültektől. A jelenlegi esős időjárás - ha tovább tart - ugyancsak mérsékelheti a termés mennyiségét.

A szőlőtermelőket és a boros gazdákat a HNT főtitkára szerint az erős forint rendkívüli mértékben sújtja, mert növeli a magyar piacon megjelent import, elsősorban az olcsó olasz borok versenyképességét. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2005-ös 70 ezerrel szemben tavaly már 250-260 ezer hektoliter importbor került Magyarországra. Ám egy olasz szaklap csak az itáliai borok mennyiségét, amelyet Magyarországra hoztak tavaly, mintegy 400 ezer hektoliterre tette. Horváth Csaba szerint ezen felül további 100 ezer hektoliter import kerülhetett be az országba. Így mintegy 250 ezer hektoliter eredete tisztázatlan, azaz vélhetően feketén került hazánkba. A magyar borágazat kapacitásainak kihasználtsága jelenleg csak 50 százalékos. Amennyiben a fekete behozatal tovább nő, úgy sokan mehetnek tönkre az ágazatban - vélte a szakember.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!