Árpád
-2 °C
4 °C

Négymillió hektoliter bor készülhet az idei szőlőből

2002.09.13. 10:31
Az első szüreti eredmények alapján a korábban becsült 4,2-4,5 millió hektoliternél kevesebb, mintegy 4 millió hektoliter bor várható Magyarországon az idei 700 ezer tonnás szőlőtermésből a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint. A szüret kapcsán megígért piacszabályozó állami intézkedések még mindig nem jelentek meg, s ha tovább késlekednek, hovatovább értelmüket is vesztik.
Összességében jó szüreti eredmények várhatóak az idén, bár egyes területeken télen és tavasszal jelentős fagykár volt - mondja a Napi Gazdaságnak Horváth Csaba, a HNT főtitkárhelyettese. A csongrádi borvidéken, a kunsági borvidék déli részén és a hajós-bajai borvidék bizonyos részein lévő szőlőültetvények főrügyei 50 százalékos kárt szenvedtek, az így károsult terület elérte a 15 ezer hektárt. Ez ugyan nem okoz nagy terméskiesést, de a kár jelentős, a kárenyhítésről a kormány határozott is - magyarázza a főtitkárhelyettes.

Rohad a szőlő

Az idei évjárat különben növény-egészségügyi tekintetben nem volt jó, néhol a rothadás is beindult. A szőlők fejlettsége ugyanakkor jelenleg átlagosan két héttel előrébb tart az ilyenkor szokásosnál, a mustfokok nagyon jók. A szőlősgazdák jó része azonban még nem akar szüretelni, inkább kivárná a még hátralévő napsütéses időszakokat. Amennyiben ugyanis az időjárás nem szól közbe, mennyiség és minőség tekintetében is jó szüret várható. Tokaj-Hegyalján persze jól jönne egy kis eső a szőlőszemek töppedése, a kellő aszúsodás érdekében. A HNT korábbi prognózisa az idei szőlőtermésből 4,2-4,5 millió hektoliter egyszer fejtett újbort volt, ezt azonban az első szüreti eredmények nem igazolják. A várható bormennyiség a legújabb becslések szerint mintegy 700 ezer tonna szőlőből 4 millió hektoliter, szemben a tavalyi 5,1 millióval.

Horváth elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a HNT által korábban jelzett szüreti feszültségek bizonyos mértékben enyhültek, ezt azonban maga az ágazat fizette meg, az árak ugyanis átlagosan 20 százalékkal csökkentek a tavalyiakhoz képest. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) részéről ígért szüreti intézkedésekből eddig semmi sem valósult meg - hívta fel a figyelmet a főtitkárhelyettes. Ahhoz képest például, hogy az Agrárrendtartási Tárcaközi Bizottság (ARTB) augusztus elején a hordós bor exporttámogatása mellett foglalt állást, az erről szóló rendelet még mindig nem jelent meg, s a lepárlási támogatásról szóló rendelet megjelenése is csak szeptember végén, október elején várható, azaz túl későn. Az intézkedésekkel már eddig is rendkívül megkésett a szaktárca, ha pedig még tovább késik, előfordulhat, hogy igénybe se nagyon tudják venni a támogatásokat a borászok, hasonlóan a múlt évhez.

Meghiúsulhat az export

A hordós bor literenként 28 forintos exporttámogatása 190 ezer hektoliter bor piacra jutását segítené elő, de a még meg sem jelent támogatási rendeletbe eredetileg ez év november 30-i kiszállítási határidőt terveztek bele a szubvenció feltételeként. Amennyiben ez az időpont marad, és a rendelet egy ideig még nem jelenik meg, fizikailag lehetetlen lesz kivinni az országból a tervezett mennyiséget, azaz az exporttámogatási keretet nem lehet kihasználni. Az intézkedés összesen 530 millió forint forrást igényelne.

Lényegében ugyanez a helyzet a lepárlási támogatással, amely eredetileg 150 ezer hektoliter borra szólt volna, a támogatással lepárolható mennyiséget azonban felemelték 270 ezer hektoliterre. Így a támogatás forráskerete 837 millió forint, de ez is könnyen kihasználatlan maradhat - magyarázza a főtitkárhelyettes. A lepárlási támogatásra ugyanis csak az számíthat, aki egyrészt megfizeti a felvásárolt szőlőért legalább a - mustfokonként számítandó - kilogrammonkénti 30,90-38 forintos árat, másrészt olyan alapanyagra igényli a támogatást, amelyet nem javítottak.

Csaknem mindenki javítja a bort

Mivel a jövő hét végére a szüret kétharmada már befejeződik, alig lesz nem javított nedű, ezt ugyanis a bortörvény nem tiltja. Olyan borászt pedig nemigen lehet találni, aki egy meg nem jelent rendeletben bízva ne javítaná az alapanyagát. Ezért augusztusban, szeptember elején még meg lehetett volna jelentetni ilyen feltétellel a támogatási rendeletet, októberben azonban már nem, szakmailag ugyanis nem korrekt az ilyesmi - hangsúlyozta Horváth.

A főtitkárhelyettes a bor közraktározási támogatásáról szólva úgy véli, hogy az 1 millió hektoliterre vonatkozó, kamattámogatásos szubvenció némi segítséget jelent ugyan, de jövő év szeptember 30-án ez a fajta támogatás megszűnik. A bor közraktározási támogatása nem egészen EU-konform ugyan - ismerte el -, de jövő szeptemberben Magyarország még nem is lesz tagja az Európai Uniónak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?