Emőke
-4 °C
9 °C

Nemzeti boriroda alakulhat

2004.06.10. 10:20
Nemzeti boriroda létrehozását kezdeményezték az ágazat szereplői - értesült a Világgazdaság. Az intézmény a magyar bor elismertetése érdekében folytatna piaci és marketingtevékenységet, milliárdos nagyságrendű költségvetéssel.
Három héten belül elkészíti a nemzeti boriroda létrehozására vonatkozó előterjesztést Botos Ernő Péter. A miniszteri programbiztostól megtudtuk: az ágazati teendőkről folytatott tegnapi egyeztetés résztvevői - termelői szövetségek, szervezetek, tanácsok, felsőoktatási intézmények - közel egyhangúlag támogatták a kezdeményezést. Mellette érvelt Szanyi Tibor, az agrártárca államtitkára is.

Milliárdos költségek

A programbiztos szerint a boriroda működése milliárdos nagyságrendű költségvetési támogatást igényelne. Ez több mint a duplája az Agrármarketing Centrum által évente a borra fordított 300-400 millió forintos forrásnak. (Egyébként a terület "menedzselése" az AMC-től átkerülhetne a borirodához.) A központi támogatáson túl elképzelhető a boriroda költségvetésének kiegészítése az ágazati szereplők befizetései révén is. Ez történhetne közvetlen módon és úgy is, hogy a bort érintő adóterhek bizonyos százalékát automatikusan visszaforgatnák az iroda büdzséjébe.

Az ágazatban hosszú ideje alapvető problémának tartják a magyar bor nemzetközi elismertetésével kapcsolatos tevékenység hiányosságait, nem megfelelő koordinációját, a rendelkezésre álló szűkös források nem terv- és célszerű felhasználását. A központi piaci és marketingtevékenységet folytató iroda megalakítása ezeken a gondokon segíthet - fejtette ki Botos Ernő Péter. A szervezet várhatóan az ősz elején jön létre. A "sietséget" az indokolja, hogy a kormánynak és a parlamentnek még az idén rendeznie kell a kapcsolódó jogi-költségvetési feltételeket.

A miniszteri programbiztos hangsúlyozta: egyelőre csupán a kezdeményezés biztos, ám az, hogy az ötletet milyen tartalommal töltik meg, csak ezután, a további konzultációk során dől el. Mint említette, vitapontként merült fel, hogy az irodát teljesen új szervezetként alakítsák meg, vagy pedig valamely már meglévő intézmény bázisára építsék. Kérdésként fogalmazódott meg, hogy az ágazat, vagy a minisztérium lépjen-e fel kezdeményezőként. A tárca részéről határozottan jelent meg az igény, hogy "az ágazat maga vegye a kezébe a sorsát" - fogalmazott lapunknak Botos Ernő Péter. Megjegyezte: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, sok helyütt a már meglévő, termelésorientált szervezetek - ilyen hazánkban a Pannon Bormíves Céh, a Tokaj Renaissance Egyesület, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége - tették meg az ilyen intézmény megalakítására irányuló első lépéseket.