Benedek
-4 °C
5 °C

Igyon féláron a hétvégén

2008.05.10. 15:30
A borturizmus népszerűsítésére alakult 2001-ben a Nyitott Pincék Szövetsége, most a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával immáron harmadik alkalommal hirdeti meg Pünkösd hétvégéjén a Nyitott Pince Napokat. 18 borvidék 121 pincéjében lehet kedvezményesen inni és vásárolni.

A Nyitott Pince Napok arra szolgál, hogy a média révén népszerűvé tegye a pincelátogatást, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a látogatók később szájhagyomány útján terjesszék élményeiket, melynek eredményeként az arra érdemes pincék "búcsújáró" helyekké válhatnak. A hosszú hétvégén 121 pince lesz nyitva Magyarország 18 borvidékén – nyiltakozta az Indexnek Nyikos István, a Magyar Borok Házának igazgatója. (A pincék listáját itt találja meg.)

A programban részt vevő pincészetek arra vállalkoznak, hogy a három napból minimum két napon fogadják az érdeklődőket, 9 óra és 19 óra között nyitva tartanak, a gazda, vagy a borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket és a vendégek kedvezményes áron (általában 50 százalékos kedvezménnyel) kóstolhatják meg a pince borait. Emellett a pincénél vásárolt borok árából is kedvezményt kapnak.

A Nyitott Pince Napok célja, hogy minden évben – hasonlóan a Torkos csütörtökhöz – legyen egy könnyen megjegyezhető időpont (Pünkösd), amikor a pincék látogatókat fogadnak, és amelyre a bort kedvelők biztosan számíthatnak az ország egész területén. A rendezvény először 2006-ban rendezték meg, akkor még egy napos volt. Tavaly már 15 ezren vettek részt rajta, az idén ennél több látogatót várnak.

A rendezvénysorozat előzménye a Pünkösdi bortúra nyitott napok voltak, de az csak két-háromszáz embert mozgatott meg – magyarázta Nyikos István. Két évvel ezelőtt bővült ki az esemény, amikor a Magyar Turizmus Zrt. fantáziát látott a rendezvényben. Most bárki elmehet bármelyik borpincébe, nem kell előzetesen regisztrálni.

A tervek szerint jövőre idegen nyelven is meghirdetik a programot, mert egyre több külföldi érdeklődik. A borpincék közelében szállást is lehet foglalni, baráti társaságok már biciklitúrákat is szerveznek kifejezetten ezekre a napokra és helyszínekre. A szövetség buszjáratokkal is próbálkozott az elején, melyekkel egyik pincészetből a másikba vitték volna a vendégeket, de ez nem vált be – leginkább a turisztikai irodákra várna ennek megszervezése.