Sára, Márió
2 °C
6 °C

Népszerűtlen a szervizdíj

2005.07.05. 08:01
A vendéglátósok 85-90 százaléka várhatóan nem vezeti be a szervizdíjat. A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint főleg a luxuséttermek tüntetik majd fel étlapjukon a pluszdíjat. A parlament tegnap megszavazta a törvénymódosítást.
Várhatóan nem lesz szervizdíj a vendéglátó-ipari egységek döntő többségében. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) becslése szerint az 55 ezer hazai vendéglátó közül legfeljebb 10-15 százalék, elsősorban a reprezentatív, színvonalas éttermek fogják feltüntetni az étlapon és a számlákon a díjat. A parlament tegnap szavazta meg a törvénymódosítást. A vendéglátóhelyek október elsejétől önkéntes alapon vezethetik be a szervizdíjat, amely áfaköteles, és amely után 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni.

Biztosan nem vezeti be a díjat a siófoki Hintaló vendéglő - jelezte a Világgazdaság érdeklődésünkre Borsi András tulajdonos. Egyértelmű áremelkedést jelentene a díj feltüntetése az étlapon, és ennek nem akarják kitenni a vendégkört. Még nem döntött a díj bevezetéséről Berkes Gyula, a Parlamenttel szemben lévő Biarritz étterem tulajdonosa. Mint mondja, csak akkor lehetne jogos ezzel az összeggel megfejelni a szolgáltatást, ha előbb a vendéglátókra vonatkozó adókat és az áfát csökkentené az állam. Olaszországban - ahol van szervizdíj - az ételekre a 15 százalékos hazai áfa helyett mindössze 4 százalékos adókulcs vonatkozik.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint várhatóan azon szállodák és éttermek is bevezetik a szervizdíjat, ahol magas színvonalú rendezvényeket és fogadásokat tartanak, és úgy véli, az ilyen események szervezésével foglalkozó cégek esetében is elterjedhet ennek a számlán való feltüntetése.

Önkéntes luxus

Az MVI - miután a vendéglátók önkéntes alapon dönthetnek a szervizdíjról - elfogadja a kabinet akaratát, noha a szakemberek nagy része nem örül a pluszteher bevezetésének - mondta Thurzó Béláné, az ipartestület alelnöke. Szerinte még mindig számos kérdést vet fel az elfogadott törvénymódosítás. Nem világos például, hogy a 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulék fizetésének kötelezettsége a dolgozókat vagy a vállalkozást terheli-e, a bruttó vagy a nettó díj 15 százalékát kell-e nyugdíjjárulékként befizetni, és azt sem lehet tudni, hogy egységes, 25 százalékos áfakulccsal kell-e a feltüntetett összeg után az áfát megfizetni, vagy az étel-ital fogyasztás arányában a hatályos 15 és 25 százalékának megfelelően.

Thurzó Béláné szerint még bizonytalanabb a borravaló kérdése. Így például a törvénymódosítás szerint a munkáltatónak kell a borravalót terhelő járulékokat is fizetni, miközben a jatt közvetlenül a dolgozó zsebébe megy. Miután a részletes szabályozást a törvény a gazdasági miniszter hatáskörébe utalta, így véglegesen annak elkészülte után lehet majd érdemben véleményezni a szervizdíjjal kapcsolatos rendelkezéseket.

A kabinet eredetileg kötelezően akarta bevezetni a borravalóadót. Korábbi terveik szerint a felszolgálók között kiosztandó juttatás az szja mellett az egészségügyi hozzájárulást alapját is képezte volna, és a 0-15 százalék közötti borravaló-feltüntetést szerették volna kötelezővé tenni a számlán. Az állam így 10-20 milliárd forintos pluszadóbevételre tett volna szert.