Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Vegyen lakást borvidéken!

2006.07.26. 09:41
Badacsonyban, Egerben és Szekszárdon is túlkínálat jellemzi az ingatlanpiacot. A balatoni borvidéknél már nemigen vannak külföldi vevők, Szekszárdon viszont egyre többen. A családi házak mindenhol drágák, a távfűtésesek Szekszárdon a legolcsóbbak. Egerben akár borházas pincére is lehet húszmilliót költeni - írja a Portfolio.hu.

Idegenforgalmi szempontból Badacsony frekventált, de a legnagyobb csúcsforgalomban sem kell tolongani a sétányon, ami érződik az árakon. A balatoni ingatlanpiac két-három éve pang, az idei év kriminálisan rossz, pedig a vendéglátóhelyek árai normalizálódtak, megszűntek a nagy különbségek.

Betett az euró

A 2000-es év előtt 90 százalékban külföldiek voltak a vevők, az euró bevezetésével azonban mindenki eltűnt. Már azért sem vesznek ingatlanokat, hogy kiadják azokat, az idegenforgalom visszaesésével a bérleti piac nyomottá vált. Némi reményt az ír diszkont-légitársaság, a Ryanair sármelléki megjelenése adhat - fogalmazott Benda Ferencné, a Badacsony Ingatlaniroda tulajdonosa.

Az ingatlanpiacon nagyon szétszakadt a potenciális vevők köre, a középkategóriát a legnehezebb, a drágább luxus- és a nagyon olcsó ingatlant könnyebb eladni. Az évekkel korábban vásárló külföldiek már inkább eladnának, arra azonban elég sokáig kell várniuk, hogy megfelelő vevőt találjanak.

Badacsonyban csak a panorámás telek értékes és tartja a forgalomképes árát. Akik érdeklődnek és van pénzük, azok szinte kizárólag ilyen jellegű ingatlant vesznek. A jó telkek ára 10 és 20 millió forint között mozog, akinek kevesebb pénze van, 5-8 millió forint körül csak jóval szerényebbet tud venni. Badacsonytomajon a családi házak 20-22 millió forint közötti piaci áron is eladhatóak, a panorámások ára 25 millió forinttól indul.

A présházakra és a közepes birtokokra nincs kereslet. A szőlőtermesztést nagyon kevesen merik felvállalni, mert alkalmazottakat foglalkoztatva már nagyon magas a költség. Hathektáros területtel, rossz állapotú grófi kúriára például volt ugyan érdeklődő, de azt is inkább lovas panziónak keresnék. A bor előállítása azoknak éri meg, akik már valóban komoly gazdálkodónak számítanak.

Szekszárdon érdemes vásárolni

Szekszárdon főleg a nem túl magasan fekvő, jó infrastruktúrával rendelkező városrészeken élénk az ingatlanpiac, emellett egyre nagyobb szerepe van a tanyáknak, hétvégi házaknak, mert sokan megélhetési problémák miatt állandó lakhellyé alakítják át ezeket - közölte Lengyel Zoltán, a Legátor Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonosa.

A szőlő művelésére egyre kevesebben vállalkoznak, hiszen a kisebb, mindössze néhány hektáros területen csak hobbikertészkedni lehet. Nincs igazán kereslet ezekre a présházakra és borospincékre, pedig többen szívesen szabadulnának tőlük. Egyre több szőlőt ki is vágnak, hiszen támogatást lehet kapni rá.

Az átlagos szőlőskertek ára 1000-1500 négyzetméteres földterülettel, a rajta fekvő présházakkal vagy egyéb tanya jellegű épületekkel ennek megfelelően legfeljebb 2-2,5 millió forint. Ennél többet csak külföldi vásárlók hajlandóak fizetni az ingatlanokért; angol vevők például egy kétszintes épületet a főút mellett, jó infrastruktúrával 2500 négyzetméteres területtel, pincével, vezetékes vízzel, villannyal 4,8 millió forintért vettek meg.

A belváros továbbra is frekventált, felújításra szoruló családi házakat 20 millió forintért lehet értékesíteni. Háromszáz négyzetméteres családi házat parkosított udvarral, extrákkal a belvárosban 55 millió forintért kínálnak. A távfűtéses lakások átlagosan 130, a gázfűtéses lakások 150 ezer forintos négyzetméterenkénti áron cserélnek gazdát.

Egerben többségben az eladók

Egerben a kínálat túlsúlya jellemzi a borospincék, borházas pincék piacát. Jellemzően 5 millió forint alatti borospincék cserélnek gazdát, az alacsonyabb árkategória keresettebb, hiszen ezt több vásárló tudja elérni, szélesebb a megcélzott vevőkör - mondta Árvai Márton, a Komfort 2005 Bt. ingatlanközvetítő és tanácsadó iroda tulajdonosa.

Öt-hétmillió forintért hagyományos, tufába vájt, tipikus egri borospince kapható, ahol a borházban van szőlő erjesztésére és préselésére alkalmas betonkád, mögötte húsz-ötven méteres kiépített pince. Tíz-tizenöt millióért már olyat lehet kapni, amelynek a Szépasszony-völgyben vendégfogadásra alkalmas előtere van. A pincében elférnek asztalok, lócák, mögülük hosszú pince indul. Aki ennél is komolyabb befektetésre vágyik, annak 25 millióért olyan borházas pince ajánlható, amelyhez már kétszoba-összkomfortos lakrész is tartozik.

Nemigen van kereslet szőlővel művelt területre, a termőföldek iránt is inkább a földalapú támogatások miatt érdeklődnek, alkalmi vételeket keresve. A külföldiek részéről sem figyelhető meg nagyobb aktivitás, az interneten ugyan rendszeresen felbukkannak angolok, belgák - jellemzően 1-5 millió forintos, nyaralóknak alkalmas kisparasztházat, vályogházat, nádfedeles házat vagy kúria jellegű ingatlant keresve.

Eger hagyományos értelemben vett belvárosi műemlékjellegű épületeiben főként polgári lakásokat lehet venni, a jellemző a 300 ezer forintos négyzetméterenkénti ár. A lakáspiacon 10-15 millió forint közötti ingatlanok találnak gazdára, családi házakat 20-60 millió forint között kínálnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!