Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vegyen lakást borvidéken!

2006.07.26. 09:41
Badacsonyban, Egerben és Szekszárdon is túlkínálat jellemzi az ingatlanpiacot. A balatoni borvidéknél már nemigen vannak külföldi vevők, Szekszárdon viszont egyre többen. A családi házak mindenhol drágák, a távfűtésesek Szekszárdon a legolcsóbbak. Egerben akár borházas pincére is lehet húszmilliót költeni - írja a Portfolio.hu.

Idegenforgalmi szempontból Badacsony frekventált, de a legnagyobb csúcsforgalomban sem kell tolongani a sétányon, ami érződik az árakon. A balatoni ingatlanpiac két-három éve pang, az idei év kriminálisan rossz, pedig a vendéglátóhelyek árai normalizálódtak, megszűntek a nagy különbségek.

Betett az euró

A 2000-es év előtt 90 százalékban külföldiek voltak a vevők, az euró bevezetésével azonban mindenki eltűnt. Már azért sem vesznek ingatlanokat, hogy kiadják azokat, az idegenforgalom visszaesésével a bérleti piac nyomottá vált. Némi reményt az ír diszkont-légitársaság, a Ryanair sármelléki megjelenése adhat - fogalmazott Benda Ferencné, a Badacsony Ingatlaniroda tulajdonosa.

Az ingatlanpiacon nagyon szétszakadt a potenciális vevők köre, a középkategóriát a legnehezebb, a drágább luxus- és a nagyon olcsó ingatlant könnyebb eladni. Az évekkel korábban vásárló külföldiek már inkább eladnának, arra azonban elég sokáig kell várniuk, hogy megfelelő vevőt találjanak.

Badacsonyban csak a panorámás telek értékes és tartja a forgalomképes árát. Akik érdeklődnek és van pénzük, azok szinte kizárólag ilyen jellegű ingatlant vesznek. A jó telkek ára 10 és 20 millió forint között mozog, akinek kevesebb pénze van, 5-8 millió forint körül csak jóval szerényebbet tud venni. Badacsonytomajon a családi házak 20-22 millió forint közötti piaci áron is eladhatóak, a panorámások ára 25 millió forinttól indul.

A présházakra és a közepes birtokokra nincs kereslet. A szőlőtermesztést nagyon kevesen merik felvállalni, mert alkalmazottakat foglalkoztatva már nagyon magas a költség. Hathektáros területtel, rossz állapotú grófi kúriára például volt ugyan érdeklődő, de azt is inkább lovas panziónak keresnék. A bor előállítása azoknak éri meg, akik már valóban komoly gazdálkodónak számítanak.

Szekszárdon érdemes vásárolni

Szekszárdon főleg a nem túl magasan fekvő, jó infrastruktúrával rendelkező városrészeken élénk az ingatlanpiac, emellett egyre nagyobb szerepe van a tanyáknak, hétvégi házaknak, mert sokan megélhetési problémák miatt állandó lakhellyé alakítják át ezeket - közölte Lengyel Zoltán, a Legátor Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonosa.

A szőlő művelésére egyre kevesebben vállalkoznak, hiszen a kisebb, mindössze néhány hektáros területen csak hobbikertészkedni lehet. Nincs igazán kereslet ezekre a présházakra és borospincékre, pedig többen szívesen szabadulnának tőlük. Egyre több szőlőt ki is vágnak, hiszen támogatást lehet kapni rá.

Az átlagos szőlőskertek ára 1000-1500 négyzetméteres földterülettel, a rajta fekvő présházakkal vagy egyéb tanya jellegű épületekkel ennek megfelelően legfeljebb 2-2,5 millió forint. Ennél többet csak külföldi vásárlók hajlandóak fizetni az ingatlanokért; angol vevők például egy kétszintes épületet a főút mellett, jó infrastruktúrával 2500 négyzetméteres területtel, pincével, vezetékes vízzel, villannyal 4,8 millió forintért vettek meg.

A belváros továbbra is frekventált, felújításra szoruló családi házakat 20 millió forintért lehet értékesíteni. Háromszáz négyzetméteres családi házat parkosított udvarral, extrákkal a belvárosban 55 millió forintért kínálnak. A távfűtéses lakások átlagosan 130, a gázfűtéses lakások 150 ezer forintos négyzetméterenkénti áron cserélnek gazdát.

Egerben többségben az eladók

Egerben a kínálat túlsúlya jellemzi a borospincék, borházas pincék piacát. Jellemzően 5 millió forint alatti borospincék cserélnek gazdát, az alacsonyabb árkategória keresettebb, hiszen ezt több vásárló tudja elérni, szélesebb a megcélzott vevőkör - mondta Árvai Márton, a Komfort 2005 Bt. ingatlanközvetítő és tanácsadó iroda tulajdonosa.

Öt-hétmillió forintért hagyományos, tufába vájt, tipikus egri borospince kapható, ahol a borházban van szőlő erjesztésére és préselésére alkalmas betonkád, mögötte húsz-ötven méteres kiépített pince. Tíz-tizenöt millióért már olyat lehet kapni, amelynek a Szépasszony-völgyben vendégfogadásra alkalmas előtere van. A pincében elférnek asztalok, lócák, mögülük hosszú pince indul. Aki ennél is komolyabb befektetésre vágyik, annak 25 millióért olyan borházas pince ajánlható, amelyhez már kétszoba-összkomfortos lakrész is tartozik.

Nemigen van kereslet szőlővel művelt területre, a termőföldek iránt is inkább a földalapú támogatások miatt érdeklődnek, alkalmi vételeket keresve. A külföldiek részéről sem figyelhető meg nagyobb aktivitás, az interneten ugyan rendszeresen felbukkannak angolok, belgák - jellemzően 1-5 millió forintos, nyaralóknak alkalmas kisparasztházat, vályogházat, nádfedeles házat vagy kúria jellegű ingatlant keresve.

Eger hagyományos értelemben vett belvárosi műemlékjellegű épületeiben főként polgári lakásokat lehet venni, a jellemző a 300 ezer forintos négyzetméterenkénti ár. A lakáspiacon 10-15 millió forint közötti ingatlanok találnak gazdára, családi házakat 20-60 millió forint között kínálnak.