Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Budapest kiürült, a vidék megtelt a hosszú hétvégén

2007.03.20. 07:43
A budapesti lakások kiürültek, a vidéki panziók, wellnesshotelek, kastélyszállók megteltek; a külföldieket nem ijesztette el a nemzeti ünnepre várt tüntetések híre, sok magyar család pedig egyhetesre bővítette a négynapos szünetet - így foglalhatók össze az év első hosszú hétvégéjének turisztikai tapasztalatai.

Míg az októberi utcai harcok és az MTV ostroma után egyértelműen csökkent a Magyarországra látogató külföldiek száma és számtalan foglalást lemondtak, az 1848-as forradalmi megemlékezés - a várt és valóban bekövetkező utcai gyújtogatások és tömegoszlatás ellenére - nem járt hasonló következményekkel.

A március 15-eihez hasonló kisebb megmozdulások, tüntetések a nyugat-európaiak számára ismert és nem ijesztő események, így a Magyarországra érkezők számában, összetételében egyelőre nem tapasztaltunk változást - mondta a Napi Gazdaságnak Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Wellness és kastélyok

A fővárosi szállodák jó kihasználtsággal működtek, a Danubius lánc hoteljei például megteltek, de a vidéki panziók, wellnesshotelek és kastélyszállók tulajdonosai sem panaszkodhattak: azok, akik nem vettek ki három nap szabadságot március 15. előtt, ezzel bő egy hétre nyújtva a pihenést (ők inkább Európán kívüli helyekre utaztak), jellemzően belföldi célpontokat, túrákat, városi kirándulásokat választottak.

A budapesti fürdőkben átlagos volt a forgalom, egyedül 15-én választották a megszokottnál kevesebben ezt a kikapcsolódási formát. Sokan inkább megemlékezésekre mentek, vagy a telken, kiskertjükben végezték el a tavaszi munkákat.

Valószínűleg az útlezárások is riasztóan hatottak - mondta Mogyorósi Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. elnöke, aki elsősorban a strandszezon kezdetén, az iskolai tanév vége felé számít a hosszú hétvégék forgalomnövelő hatására. Sokan látogattak át Ausztriába, Szlovákiába síelni, de a Romániába irányuló határforgalom is megélénkült 14-15-én.

Üdülési csekk és zöld út

A nemzeti ünnep napján viszont a másik irányból, Romániából is érezhetően többen léptek be Magyarországra, mint máskor - tudta meg a Napi Tímár Zoltántól, a határőrség kommunikációs osztályvezetőjétől. Az utazók körében egyre népszerűbb az üdülési csekk: a vásárlás 34, a beváltás pedig 176 százalékkal nőtt az év eddig eltelt időszakában az előző év elejéhez képest - mondta Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) elnöke, majd hozzátette: a csekk rövid időn belül - a hosszú hétvégék számától függetlenül is - átveszi a magyar turizmus motorjának szerepét.

Miután érezhetően megnőtt a belföldi turisták száma, és az üdülési csekk felhasználása is dinamikusan bővül, siker koronázhatja a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) ide Zöld Út 2007 elnevezésű kezdeményezését, amely éppen e két tényezőre épít. A bor és gasztronómia éve után az MT Zrt. idén a természetbe: a nemzeti parkokba, biciklire és lóhátra csábítja a hazai turistákat.

A zöld programsorozat keretein belül egész évben számtalan kedvezmény várja az érdeklődőket. Az MT Zrt. távlati célja, hogy 2010-re az Európában jellemző 60 százalékra tornázza fel a belföldi turisták jelenleg 48 százalékos arányát.