Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Bod: Jövőre még nagyobb lesz a baj

2009.01.23. 11:50
Kérdéses, hogy 2010-ben miből finanszírozza az ország az államadósságot, az év elejére ugyanis elfogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által Magyarországnak adott hitel - mondta az InfoRádióban Bod Péter Ákos közgazdász, aki szerint a jövő évben már brutálisan rosszak lehetnek az ország makrogazdasági mutatói.

Már 2010 tavaszára elfogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap által Magyarországnak adott hitel – hangzott el az Infó rádió Aréna című műsorában, amelynek vendége Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár volt. Mint ahogy a volt jegybankelnök elmondta, a 17 hónapra adott hitel éppen a választások előtt jár le, törlesztését pedig már a következő kormánynak kell megkezdenie.

A helyzetet nehezíti, hogy nagy valószínűséggel az idei költségvetésben tervezett makropálya sem lesz tartható. Az inflációt ugyanis felül-, a gazdasági visszaesést viszont túlságosan alulbecsülve tervezte a kormány.

A közgazdász szerint hiba volt 4,5 százalékosra tervezni a fogyasztói árindex emelkedését akkor, amikor gazdasági visszaeséssel számolt a kormány, és a kőolaj ára is folyamatosan esik. 0,9 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált a kabinet, miközben a független kutatóintézetek a 3-4 százalékos visszaesést sem tartották kizártnak.

A büdzsé újratervezése még nehezebb helyzetet teremthet, hiszen az országnak nagyobb belső és külső államadóssággal, de kisebb nemzeti jövedelemmel kell számolnia. Bod Péter Ákos szerint mindezek következtében 2010-ben már "brutálisan rossz" makrogazdasági mutatói lehetnek az országnak.  • Vennék
  • Hírek