Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Budapest a régió legdrágább városa

2005.06.21. 08:18
Az új uniós fővárosok közül Budapesten a legdrágább az élet. A magyar főváros a tavalyi felméréshez képest tíz helyet lépett előre, és idén a teljes lista 24. helyezettje lett, az árak felmérésben bázisul szolgáló New York-i színvonaltól már kevesebb mint hét százalékkal maradnak el.
Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén is Tokió bizonyult a világ legdrágább városának - derül ki a Mercer Human Resource Consulting felméréséből, amely 144 város árszínvonalát hasonlítja össze. A második helyezett Oszaka, a harmadik pedig a tavalyi ezüstérmes London. A 2004-ben még harmadik helyen álló Moszkva éppen csak lecsúszott a dobogóról, a listát pedig Paraguay fővárosa, Asunción zárja.

Az európai városok között Londont, illetve Moszkvát Genf (6.), Zürich (7.) és Koppenhága (8.) követi. Észak-Amerikában továbbra is az idén a 13. helyen végző New York a legdrágább, majd Los Angeles (44.) és San Francisco (50.) következik.

A listát úgy készítik, hogy a New York-i árszinthez hasonlítják a többi várost: ezek alapján a japán fővárosban több mint harmadával drágább az élet, mint az amerikai metropolisban, a sereghajtó Asunciónban pedig a New York-inál 60 százalékkal kevesebből is ki lehet jönni. A Mercer felmérését többek között a külföldön dolgozó munkavállalók juttatásainak kiszámításánál használják a multinacionális társaságok.

Az új uniós fővárosok között Budapest az élen

Az Európai Unióhoz tavaly májusban csatlakozott városok közül Budapesten a legdrágább az élet. A magyar főváros a tavalyi felméréshez képest tíz helyet lépett előre, és idén a teljes lista 24. helyezettje lett, az árak pedig a New York-i színvonaltól kevesebb mint hét százalékkal maradnak el. Budapestnél ugyan olcsóbb a régió többi nagyvárosa, de jelentős mértékben drágult egy év alatt a listán 49 helyet ugró Varsó, illetve a 21 helyet előrelépő Prága. Marie-Laurence Sepede, a Mercer kutatója kifejtette, hogy a régió városainak drágábbá válása a gazdasági infrastruktúra fejlesztésével magyarázható, így Kelet-Körép-Európa az árak emelkedése ellenére is egyre vonzóbb célpontja a multinacionális tőkének. A felmérés alapján Európa legolcsóbb városa a lista 103. helyén álló Bukarest.