Budapest a legolcsóbb a közép-európai EU-fővárosok között

2006.01.31. 11:55
Az éveken át Japán városok vezette, a megélhetés költségeit összehasonlító listán Európa előretört: Oslo az első helyre jött fel, az első 30 helyből húszat nyugat-európai, zömmel euróövezeti nagyvárosok foglalnak el. Budapest a régióban azzal együtt a legolcsóbb, hogy itt is felmentek az árak.
Érezhetően drágult, de még mindig a legolcsóbb Budapest az új közép-európai EU-tagállamok fővárosai között az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet kedden kiadott éves globális megélhetési költséglistáján, amelynek éléről hosszú évek után először Európa hátrébb szorította az eddig vezető japán nagyvárosokat.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági elemző és előrejelző háza évente állít össze listát a vállalati kiküldöttek eligazítása végett a világ 130 nagyvárosának dollárban mért megélhetési költségeiről, meghatározott áru- és szolgáltatáskosár átlagárát figyelembe véve. Az EIU 100-as megélhetési indexszel mindig New Yorkot veszi a költségösszehasonlítás alapjául.

Oslo az első

A kedden kiadott idei felmérés szerint "egy korszak ért véget" azzal, hogy 14 év után nem Tokió a világ legdrágább nagyvárosa: a listát most a harmadik helyről előretörő norvégiai Oslo vezeti 140-es megélhetési költségindexszel - vagyis a New York-inál dollárban mérve 40 százalékkal magasabb árszinttel -, a japán főváros a második helyre került 136 ponttal.

Hátrébb szorult a hagyományos második helyezett Oszaka-Kobe is, ezúttal a negyedik helyre, 130-as megélhetési indexszel. Eddigi helyét az előző évi 8. helyről feljövő izlandi Reykjavík foglalta el, amely az idei lista legnagyobb mértékben dráguló városa lett: költségindexe a New York-i 100-hoz mérve 135, ami 19 százalékpontos emelkedés a tavalyihoz képest.

Az egy évvel ezelőtt kiadott EIU-listán - a font akkori erősödése és a dollár egyidejű meredek gyengülése miatt - még London dollárban számolt árai drágultak New Yorkhoz képest a legjobban: a brit főváros tavalyi indexe 12 ponttal 121-re emelkedett. London valamelyest azóta is tovább drágult, 125-re, de ezzel sem lépett feljebb tavalyi 7. helyéről.

Az euróövezetben Párizs vezet

A legdrágább euróövezeti város idén is a változatlanul 4. helyezett Párizs, amelynek költségindexe 127-ről 130-ra emelkedett, de Nyugat-Európa általánosságban is a legdrágább: az első 30 helyből húszat nyugat-európai, zömmel euróövezeti nagyvárosok foglalnak el. Ebbe a klubba Kelet-Európából csak Moszkva, a térség messze legdrágább városa került be: az orosz főváros 98-as indexével a 32. helyről a 29-ikre jött fel az idei EIU-listán. Moszkva tavalyi megélhetési árindexe 94 volt.

Drágult kelet-Közép-Európa is

A kelet-európai átalakuló gazdaságok, köztük a már uniós taggá vált térségi országok nagyvárosai azonban szintén érezhetően drágultak az összehasonlító mércén: a 107. Belgrád (61-es költségindexszel), a 95. Bukarest (65), a 82. Kijev (71), a 63. Varsó (82) és a térségi legdrágább, 58. Prága (83) relatív megélhetési költségei egyaránt 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkedtek tavaly óta.

Budapest a legolcsóbb a térségben

A kelet-európai EU-tagországok nagyvárosai közül ugyanakkor - drágulása ellenére - most is Budapest a legolcsóbb a dollárban fizetett kiküldötteknek: 74-es költségindexével - a dél-afrikai Pretoriával és Johannesburggal holtversenyben - a 77. helyre került a tavalyi, 70-es indexszel elfoglalt 81. helyről. A magyar főváros tavaly még éves rekordot állított be azzal, hogy a 130-as listán a legtöbb helyezéssel - 15-tel - került feljebb, a forint akkori erősödése és a dollár gyengülése miatt. Budapest a két évvel ezelőtti EIU-listán 62-es indexszel még csak a 96-ik helyen volt.

Az idén a legtöbb hellyel a két legnagyobb brazil város, Rio de Janeiro és Sao Paolo lepett előre, egyaránt 22 hellyel a holtversenyben elfoglalt 87. helyre, a brazil real 25 százalékos felértékelődése nyomán. A vizsgált tizenhat észak-amerikai nagyváros közül a globális lista első harminc helyezettje közé csak a mindenkori 100-as indexszel alapul vett New York került be, 27. helyezésével a tavalyi 23. hely után.

Az idei világlista legolcsóbb városa változatlanul Teherán, a New York-i megélhetési költségátlag 33 százalékával.  • Hírek
  • Hírek