Viola
-5 °C
-2 °C

Budapest annyira nem is korrupt

2004.07.01. 08:18
Egy részben képviselők és hivatalnokok önbevallására alapozó tanulmány szerint nálunk viszonylag keveseket lehet lefizetni.
A visegrádi országok fővárosai közül Budapesten a legeredményesebbek a korrupcióellenes intézkedések - derül ki a Transparency International csehországi szervezete által készített felmérésből.

Első helyen

A részben objektív adatokon, részben hivatali alkalmazottak, közgyűlési képviselők, újságírók, vállalkozók és civil szervezetek (városonként száz-száz fő) véleményén alapuló értékelés a közbeszerzési eljárásokra, a belső ellenőrzésre, az etikai kódexekre, az összeférhetetlenségi szabályokra és a közigazgatás nyilvánosságára terjedt ki.

A magyar főváros mind az objektív, mind a szubjektív vizsgálatban az első helyen végzett; a közbeszerzési eljárások és a főpolgármesteri hivatal működésének nyilvánosságát mindkét vizsgálat kiemelkedően magasra értékeli, míg az objektív adatgyűjtés az etikai kódexekről is dicsérően szól, ellentétben például Varsóval, ahol ilyen kódexek egyáltalán nincsenek, és Pozsonnyal, ahol egészen kezdeti stádiumában van a kérdés normatív szabályozása.

A normatív szabályozást tükröző objektív indexérték mind a négy város esetében magasabb lett, mint az interjúkon alapuló szubjektív pontszám, hangsúlyozták a felmérés készítői Prágában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!