Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Beleszólhatnak a magyar miniszterek is

2003.01.13. 10:27
A csatlakozási szerződés április 16-i aláírása után nem csak hallgatag megfigyelők, hanem aktív résztvevők is lesznek a jövő év május 1-jén csatlakozó újabb tagállamok tárcavezetői az EU miniszteri tanács ülésein. Szavazati joguk a ratifikáció lezárultáig ugyan nem lesz, ám véleményüket már ebben az időszakban is figyelembe veszik - ígérte athéni sajtóértekezletén a Bruxinfo kérdésére Konsztantinosz Szimitisz görög kormányfő.
Szimitisz - oldalán Romano Prodi európai bizottsági elnökkel - abból az alkalomból felelt újságírók kérdéseire, hogy előzőleg a soros EU-elnökség kormánya és az Európai Bizottság 20 fős testülete a görög fővárosban megtartotta a mindenkori elnökségeket hagyományosan bevezető "félévnyitó" együttes ülését.

Mennyit ér a státusz?

Az aláírás után esedékes megfigyelői státusz a leendő új tagországok esetében nem új dolog, a korábbi bővítéseket is hasonló felállású munka vezette be. Jelen esetben azonban - tekintettel az újonnan csatlakozók nagy számára - korábban kérdéses volt, hogy a megfigyelői státusz mekkora mozgásteret enged majd a ratifikáció lezárultáig (jogi értelemben) a voltaképpen csak "vendég" minisztereknek. Még decemberben is akadt olyan - magas beosztású bizottsági tisztviselőktől származó - vélekedés, hogy ténykedésük valószínűleg nem terjedhet majd túl azon, amit nevük jelez: tudniillik, hogy az üléseken jelen lehetnek és passzívan "megfigyelhetnek".

A görögök nagyobb szerepet adnának

A decemberben közzétett féléves görög elnökségi program ehhez képest jelezte először írásban is, hogy Athén "aktív megfigyelőségre" gondol, és ezt konkretizálta még tovább Szimitisz, midőn kifejtette: "Miután aláírták a csatlakozási szerződést, az új tagok is részt vesznek majd valamennyi ülésen. Kifejthetik véleményüket, és ily módon részesei lesznek az EU-döntéshozásnak is. Észrevételeiket ugyanúgy meghallgatjuk, mintha tagok lennének."

Beleszólhatnak a jelentésbe

A görög miniszterelnök egyúttal megerősítette, hogy a féléves elnökségi program öt prioritása közül a bővítés változatlanul az első helyen áll. (A másik négyet a lisszaboni - gazdasági - folyamat erősítése, a menekült-ügy és bevándorlás-politika, a Konvent és az EU jövővita állása, valamint a kulcsfontosságú külpolitikai kérdések kezelése alkotja.)

Az említett "aktív megfigyelői" státusszal amúgy az agrártanács e félévi görög elnöke is számol, amikor a félév során esedékes félidős bizottsági reformjelentés vitáját bonyolítják. Georgiosz Drisz görög mezőgazdasági miniszter brüsszeli újságírókkal találkozva elmondta: Athénban azt szeretnék, hogy még a "görög félév" alatt - tehát június végéig - "politikai megállapodás" szülessen a tagországok között a bizottsági jelentés tartalmát illetően. Ennek végső kialakításába - jóllehet, formális tagságuk csak egy évvel később esedékes - a tagjelölt országok minisztereit is bevonják majd.