Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyarországra jön a Bridgestone

2005.05.09. 11:14
Japán legnagyobb gumiabroncs-gyártója Magyarországra telepíti legújabb gyárát - értesült a Forbes. Tatabánya közelében valósul meg a 190 millió eurós beruházás.
Magyarországra jön a Bridgestone, Japán legnagyobb gumiabroncsgyára - tudta meg a Forbes. A cég bejelentette, hogy Tatabánya közelében valósul meg a 190 millió euró értékű beruházás, mellyel az európai piacot célozzák meg.

Európára gyárt

Az építkezések 2006-ban indulnak meg, a gyártás pedig 2008-ban kezdődik. A tervek szerint 2009-re már napi nyolcezer gumit gyártanak. Ez lesz egyébként a Bridgestone 51. gyára. A régióban egy gyára van még a cégnek, mely Lengyelországban, Poznanban található.

A cég a Tatabánya és Környe közötti Tatabányai Ipari Parkban megépülő üzemben személyautókra és kis teherautókra fog nagy teljesítményű, speciális minőségű, radiál gumiabroncsot gyártani, a saját fejlesztésű, teljesen automatizált BIRD gyártási technológiával - tájékoztatta az Indexet Tatabánya önkormányzata.

A leendő gyárból nem csak a térséget, illetve Oroszországot látnák el, hanem egész Európába szállítanának, az egyre növekvő igényeket elégítenék ki. A Nikkei japán hírügynökség értesülései szerint a Toyota és Peugeot csehországi vállalatai is meghatározó vásárlói lehetnek a tatabányai gyárnak.

Vesztes és győztes

Korábban olyan hírek is felröppentek, hogy egy másik távol-keleti gumiabroncsgyár is Magyarországra jönne. A dél-koreai Hankook hétszázmillió eurós beruházása végül Szlovákiában valósul meg.

Tatabánya korábban már négy autógyár építésétől esett el. Korábban már lemaradt a BMW-ről, a Toyotáról, a francia PSA Peugeot-Citroenről, és legutóbb a dék-koreai Hyundai gyárról is.

Az önkormányzat tovább folytatta a helyi gazdaság szerkezetének stabilizálását, ennek korábban már része volt a szintén japán AGC autóipari vállalkozás letelepítése a városba, ahol hamarosan megkezdődik a próbagyártás - mondta Bencsik János tatabányai polgármester. Ennek folytatása, hogy a Bridgestone gyárát a város közelébe telepítik. Ahhoz, hogy biztosítani tudják a képzett munkaerőt, Európai Uniós támogatással, megkezdődött a városban a Területi Integrált Szakképzési Központ kialakítása.