Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Magyarország mentheti meg a brit elektronikai ipart?

2003.01.13. 13:06
A kormány szervezze meg, hogy valahol Kelet-Európában (szóba jöhet Cseh- Lengyel vagy Magyarország is) létesüljön egy vagy több ipari park, különben a nagy-britanniai gyártók akár 100 ezer munkahely megszüntetésére is kényszerülhetnek. A Financial Times cikke szerint többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet szerdán ad át a brit elektronikai eszközök gyártóinak egyik legnagyobb szervezete a kereskedelmi és ipari miniszternek.
Az 1000 termelő vállalatot képviselő Intellect szerint 100 ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormány nem avatkozik közbe. A szervezetnek olyan tagjai vannak, mint az IBM, a BAE Systems, a Nokia, a Sony, a Hitachi, a Motorola vagy a Nortel Networks. A tagok összesen 1,1 millió embert alkalmaznak Nagy-Britanniában, közülük mintegy 300 ezer tevékenykedik összeszerelő üzemekben.

Vigyék ki a gyártást

A gyártók tervei szerint a brit kormánynak - esetleg más EU-tagországokkal szövetkezve - ipari parkot vagy parkokat kellene létrehoznia valamelyik csatlakozásra váró országban. Magyarország a felsoroltak között szerepel. A parkokban alkatrészgyártók - köztük brit cégek is - telepednének meg, a legyártott elemeket (például nyomtatott áramkörök és műanyag alkatrészek) pedig Nagy-Britanniában szerelnék össze. A költségek így jóval alacsonyabbak lennének, mintha minden helyben készülne.

Többen élnék túl

Bár egy ilyen lépés első látásra hátrányos is lehetne a briteknek, hiszen a helyben működő alkatrészgyártóknak olcsó importált konkurenciája támadna, az összeszerelő üzemek az Intellect szerint jól járnának és jó néhány túlélhetné a krízist, mert számukra biztosítva lenne az olcsó alkatrész. A szervezet a dokumentumban úgy fogalmaz, hogy amúgy is irreális várakozás lenne, hogy a részegységek gyártása valaha is visszatérhessen a Brit-szigetekre.

A Financial Times szerint a Kelet-Európában előállított alkatrészek 15 százalékkal lehetnének olcsóbbak a brit gyártásúaknál, nagyrészt amiatt, hogy a bérköltségek az angliainak csak harmadára rúgnak.