Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Szárnyra kaphat a halasi baromfi

2007.02.12. 07:59
Új többségi tulajdonosa van a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt.-nek. Az ország egyik legnagyobb kapacitású üzemét – szakmai befektetőként – egyik beszállítója, a mélykúti székhelyű Bács-Tak Kft. működteti tovább.

A Napi Gazdaság információi szerint a mélykúti székhelyű Bács-Tak Kft. többségi tulajdonába került a 3 milliárd forintos törzstőkéjű Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. Az ország egyik legnagyobb kapacitású feldolgozóüzemét azt követően hirdették meg, hogy korábbi többségi tulajdonosa, a Mónos Péter révén a Carnex-csoporthoz köthető Monopoly’s Kft. ellen tavaly csődeljárás indult.

A kiskunhalasi cég 47,8 százalékos részvénycsomagja továbbra is a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tulajdonában van. A Bács-Tak Kft.-nél a tranzakció tényét megerősítették, ám a vételárról egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

Az elsősorban baromfi-szülőpárokat nevelő, illetve tápkeverő üzemet működtető Bács-Tak Kft.-nek korábban mindössze 2,14 százalékos részvénycsomagja volt a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozóban, amelyhez most 50 százalékos részesedést vásároltak. A Bács-Taknál közölték, elsősorban saját üzleti érdekeik, piaci biztonságuk végett vásárolták meg a céget, hiszen abban érdekeltek, hogy az tovább működjön. Lapunk úgy tudja, a baromfifeldolgozónak tetemes tartozása van a Bács-Takkal szemben.

A korábban a Hajdú-Bét tulajdonában lévő cégnél mielőbb szeretnék visszaállítani a két műszakos munkarendet, valamint stabilizálni a termelői és a piaci kapcsolatokat. A Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó, illetve annak többségi tulajdonosa döntően az ágazat válsága miatt került tavaly kritikus pénzügyi helyzetbe.