Brókercégeknél razziázott a versenyhivatal

2006.10.11. 09:46
Több brókercégnél tartott értesítés nélküli helyszíni szemlét a GVH, mert felmerült a gyanúja, hogy előzetes egyeztetést követően emelték a határidős tranzakciókból származó jutalékaik díját.

A Gazdasági Versenyhivatal Kartell Csoportja hétfőn előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Buda-Cash Brókerház Zrt-nél, a Concorde Értékpapír Zrt.-nél, az Equitas Bróker Rt-nél, az Erste Befektetési Zrt-nél, valamint a Budapesti Értéktőzsde Zrt-nél.

A helyszíni szemlére azért került sor, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a Budapesti Értéktőzsde határidős piacán tevékenykedő befektetési szolgáltatók a tőzsde döntésével egyidejűleg, előzetes egyeztetést követően 2006. szeptember 18-án egyöntetűen emelték a határidős tranzakciókból származó jutalékaik díjait - tájékoztatta a GVH az Indexet.

A Cashline Értékpapír Zrt-nél, az Equilor Befektetési Rt-nél, a Hamilton Tőzsdeügynökségnél, a HVB Bank Hungary Zrt-nél, az Inter-Európa Bank Rt-nél, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-nél valamint a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Rt-nél helyszíni szemlére nem került sor, ám a versenyfelügyeletei eljárás ezen befektetési szolgáltatókra is kiterjed.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét - mely eszköz a közösségi jog alapján az Európai Bizottság rendelkezésére is áll - a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.  • Tippek
  • Hírek