Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brókercégeknél razziázott a versenyhivatal

2006.10.11. 09:46
Több brókercégnél tartott értesítés nélküli helyszíni szemlét a GVH, mert felmerült a gyanúja, hogy előzetes egyeztetést követően emelték a határidős tranzakciókból származó jutalékaik díját.

A Gazdasági Versenyhivatal Kartell Csoportja hétfőn előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Buda-Cash Brókerház Zrt-nél, a Concorde Értékpapír Zrt.-nél, az Equitas Bróker Rt-nél, az Erste Befektetési Zrt-nél, valamint a Budapesti Értéktőzsde Zrt-nél.

A helyszíni szemlére azért került sor, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a Budapesti Értéktőzsde határidős piacán tevékenykedő befektetési szolgáltatók a tőzsde döntésével egyidejűleg, előzetes egyeztetést követően 2006. szeptember 18-án egyöntetűen emelték a határidős tranzakciókból származó jutalékaik díjait - tájékoztatta a GVH az Indexet.

A Cashline Értékpapír Zrt-nél, az Equilor Befektetési Rt-nél, a Hamilton Tőzsdeügynökségnél, a HVB Bank Hungary Zrt-nél, az Inter-Európa Bank Rt-nél, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-nél valamint a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Rt-nél helyszíni szemlére nem került sor, ám a versenyfelügyeletei eljárás ezen befektetési szolgáltatókra is kiterjed.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét - mely eszköz a közösségi jog alapján az Európai Bizottság rendelkezésére is áll - a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.