Eleonóra
-1 °C
2 °C

Brüsszelt meglepte a magyar adóreform

2005.06.30. 08:20
Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa meglepődve értesült a napokban bejelentett magyar adótervekről. Joaquín Almunia további információkat vár Budapesttől, mielőtt véglegesítené az államháztartási deficit csökkentésére irányuló magyar lépésekről szóló bizottsági értékelést.
Meglepetéssel fogadta a hét elején Budapesten bejelentett adóreformterveket, és további tájékoztatást vár ezek mibenlétéről a magyar kormánytól – közölte Joaquín Almunia, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa. Almunia azt is hozzátette: mindaddig nem készülhet el a Magyarországnak még márciusban a túlzottdeficit-eljárás keretében tett tanácsi ajánlások végrehajtásáról szóló bizottsági vélemény, amíg Brüsszel nem kap kimerítő tájékoztatást a kormány által az adórendszerben tervezett módosításokról.

Változhat

„Nem lehet pozitív értékelést adni, ha egy héttel később olyan intézkedéseket jelentenek be, amelyek módosítanak, esetleg rontanak is a helyzeten” – jelentette ki érezhető aggodalommal a hangjában a gazdasági és pénzügyi biztos, aki további tájékoztatást vár a magyar pénzügyminisztertől. Almunia elismerte, hogy az első kapcsolatfelvétel már megtörtént, amikor kézhez kapta a pénzügyminiszter levelét.

A spanyol nemzetiségű bizottsági tag emlékeztetett arra, hogy július 7-én jár le a Magyarországnak adott négy hónapos határidő a túlzott mértékű államháztartási hiány deficitcéllal összhangban történő mérséklését célzó hatékony intézkedések megtételére. Almunia optimistának mondta magát, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hozott az elmúlt négy hónapban, amelyek lehetővé teszik a GDP 3,6 százalékának megfelelő (nyugdíjreform nélkül a GDP 4,7 százaléka) idei hiánycél év végére történő teljesítését. Ismeretes, hogy hazánkkal szemben az idén márciusban azért fogalmazott meg új ajánlásokat a pénzügyminiszteri tanács, mert nem sikerült elérnie a magyar konvergenciaprogramban általa megjelölt 2004-es hiánycélt.

Önmérséklet

Elemzők felhívják a figyelmet arra: a tanács által március 7-én elfogadott konkrét ajánlások (amelyek teljesítésére Budapest 4 hónapot kapott) egyike úgy szól, hogy a magyar hatóságok bárminemű adócsökkentés időzítését és végrehajtását a konvergenciaprogramban kitűzött deficitcélok elérésétől tegyék függővé.

Mivel a bizottság az adórendszerben tervezett módosítások kapcsán korábban önmérsékletre intette a kormányt, a hétfői budapesti, több adócsökkentést is magában foglaló bejelentés jelentősen módosíthatja a következő hetekben napvilágot látó brüsszeli értékelés kicsengését. A bizottság értékelését a pénzügyminiszteri tanácsnak kell majd jóváhagynia, és szükség esetén új ajánlásokat tennie Magyarország felé.

A tanács márciusban elfogadott ajánlásaiban többek között a költségvetési vésztartalék megemelését kérte a kormánytól, és a nagy elosztórendszerek reformjának fontosságát hangsúlyozta.