Viola
-5 °C
-2 °C

Magyar támogatást tiltott le Brüssszel

2008.04.30. 13:56
A tavaly nyáron indított vizsgálat nyomán a Bizottság megállapította, hogy a projekt sem az EU regionális támogatásokra vonatkozó követelményeinek, sem pedig a regionális támogatások 2002. évi multiszektorális keretprogramjának nem felel meg. Az IBIDEN Hungary Kft. 9,56 millió eurót, azaz mintegy 2,5 milliárd forintot kapott volna.

Az Európai Bizottság szerdán megtiltotta az IBIDEN Hungary Gyártó Kft. részére szánt 9,56 millió eurós magyarországi regionális beruházási támogatást. Az IBIDEN dízelmotorok részecskeszűrőjéhez gyárt kerámiaszűrőket. A Bizottság tavaly júliusban indított mélyreható vizsgálata során feltárta, hogy a projekt sem az EU regionális támogatásokra vonatkozó követelményeinek, sem pedig a regionális támogatások 2002. évi multiszektorális keretprogramjának nem felel meg. Az IBIDEN piaci részesedése tekintetében azt találták ugyanis, hogy meghaladja a 25 százalékos küszöbértéket. Mivel a támogatás folyósítása még nem kezdődött meg, visszafizetését nem kellett elrendelni.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos ezzel kapcsolatban kijelentette: eltökélt szándéka megakadályozni, hogy olyan nagyberuházási projektek jussanak támogatáshoz, amelyek jelentős piaci szereplők javára torzítják a versenyt, "és felelősek azért, hogy számottevően torzul a tagállamok közti kereskedelem." Az IBIDEN Hungary Gyártó Kft., a japán székhelyű IBIDEN Co. Ltd. magyarországi leányvállalata, dízelmotorok részecskeszűrőjéhez gyárt kerámiaszűrőket Dunavarsányban. A dízelmotorok részecskeszűrője, amelyet a korom és a kipufogógáz egyéb oldhatatlan anyagainak kiszűrésére használnak, a dízelüzemű személygépkocsik, valamint a könnyű tehergépjárművek kipufogógáz-tisztító rendszerének egyik kulcsfontosságú része. A tisztítórendszer másik fő eleme a dízel-oxidációs katalizátor, amely a gázok - szén-oxidok és szénhidrogének -, valamint bizonyos mértékig a szilárd részecskékben található oldható szerves frakció kezelésére szolgál.

2007. július 10-én a Bizottság állami támogatással kapcsolatos hivatalos vizsgálati eljárást indított, mivel kételyek merültek fel a támogatásnak a közös európai piaccal való összeegyeztethetőségét illetően. A Bizottság vizsgálata különösen arra terjedt ki, hogy a dízelmotorok részecskeszűrőinek piacát különállónak lehet-e tekinteni a dízel-oxidációs katalizátorok piacától. A nagyberuházási projektek regionális támogatásának 2002. évi multiszektorális keretprogramjával való összeegyeztethetőség értelmében az IBIDEN piaci részesedése az érintett piacokon nem haladhatná meg a 25 százalékot. A vizsgálat során a Bizottsághoz észrevételek érkeztek a magyar hatóságoktól és négy érdekelt féltől, köztük a támogatás kedvezményezettjétől. Az észrevételek megerősítették a Bizottságnál felmerült eredeti kételyeket. A Bizottság tehát arra a következtetésre jutott, hogy a megfelelő termékpiacok csak azokat a dízel részecskeszűrőket fedik le, amelyeket dízelüzemű személygépkocsik és könnyű tehergépjárművek kipufogórendszerébe építenek be. A Bizottság azt is megállapította, hogy az IBIDEN piaci részesedése az európai részecskeszűrő-piacon jelentősen meghaladja a 25 százalékos határt a beruházás előtt és a beruházás után is.

Az IBIDEN jelentős piaci részesedése a vállalkozás vezető szerepére utal a részecskeszűrők piacán, a vállalat ugyanis a világ két legnagyobb kerámiaszűrő-gyárának egyike. A támogatás tovább erősítette volna az IBIDEN vezető pozícióját ezen a piacon, és még nehezebbé tette volna, hogy oda további versenytársak lépjenek be, illetve hogy az új versenytársak megerősítsék helyzetüket. A regionális támogatásokról szóló szabályoknak megfelelően az IBIDEN már részesült 29,73 millió euró közvetlen támogatásban, valamint a meglévő regionális támogatási rendszerek alapján társaságiadó-kedvezményben is. Az ezzel a határozattal érintett 9,56 millió euró támogatást kiegészítő támogatásnak szánták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!