Jenő
-3 °C
6 °C

Többmilliárd euróról maradhat le Magyarország

2003.09.15. 15:03
Valószínű, hogy EU-tagságának első évében Magyarország felkészületlensége miatt nem lesz képes érdemi mezőgazdasági támogatások felvételére a közösségi alapokból - értesült brüsszeli forrásokból a Bruxinfo. Hasonló kimenetel fenyeget a regionális felzárkóztató alapok esetén is, ha a magyar kormány nem készül el időben a "házi feladattal". Ezek milliárd euró nagyságrendű támogatások. Az FVM nem kommentálta a hírt.
Akár milliárd eurós nagyságrendű veszteséget is szenvedhet hazánk, mert az ország még mindig nem készült fel teljesen az uniós mezőgazdasági támogatások fogadására. A Bruxinfónak nyilatkozó brüsszeli illetékesek "erősen valószínűsíthetőnek" nevezték, hogy az állategészségügyi előírások teljesítése és a közösségi támogatások kezelését célzó intézményi háttér kialakítása terén kimutatható lemaradása miatt Magyarország egyszerűen nem fogja tudni lehívni az ezen a területen neki járó pénzeket.

Már figyelmeztettek

Korábbi értékelések fényében ez persze nem meglepő, Brüsszel már korábban figyelmeztette Magyarországot, hogy ezeken a területeken többet kell tennie, hogy megfeleljen a csatlakozási szerződésben vállaltaknak. A probléma persze most az, hogy a csatlakozásig már csak fél év van hátra, és a problémák még mindig nem oldódtak meg.

Attól nemigen kell tartani, hogy a hiányosságok miatt hazánkkal szemben bármiféle "szankciót" vezessenek be, egyszerűen nem jutunk hozzá azokhoz a pénzekhez, amik amúgy járnának. Ezek a hiányosságok konkrétan a közvetlen mezőgazdasági kifizetéseket és a vidékfejlesztési támogatásokat érintik. Előbbi 2004-re 300 millió euró körül van.

Még nyomasztóbb, hogy hasonló végkimenetelt vetít előre az is, hogy egyelőre nincs még véglegesített vidékfejlesztési program sem. A vidék támogatása két forrásból történik majd: az elmaradott térségek felemelését célzó strukturális alapokból, valamint közvetlenül az agrárbüdzséből (garanciaalapok). Készült már ugyan az utóbbihoz kapcsolódó magyar tervezet, ám ennek első verzióját Brüsszelben visszadobták, és az újabb változatot még nem terjesztették be (ez a Bruxinfo szerint napok kérdése). Márpedig egy-egy vidékfejlesztési program beterjesztésétől a tényleges végrehajtás megkezdéséig általában legalább egy év szokott eltelni.

Nettó befizető

Emlékezetes, hogy a csatlakozási tárgyalások tavalyi lezárása előtt az egyik nagy aggodalom az volt, hogy Magyarországnak esetleg több pénzt kell befizetni a közösségi költségvetésbe, mint amennyit kap belőle. Ez részben annak lett volna köszönhető, hogy a támogatások egy részét csak fokozatosan vezetik be, ezért az első tagsági év mindenképpen a legrosszabb lenne szigorúan költségvetési szempontból. Ezt végül sikerült elhárítani. De persze ha az ország nem tudja lehívni a neki amúgy járó pénzeket, akkor könnyen a nettó befizetők sorsára juthatunk.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kérdésünkre elmondták: a jelentés hivatalosan csak novemberben jelenik meg, és a tárca nem kommentálja a kiszivárogott híreket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?