Viola
-6 °C
-2 °C

Vége a Berwin nyíregyházi varrodájának

2008.09.25. 09:23
Csaknem hatvan év után bezárásra ítélte az angol anyavállalat a Berwin Ruhagyár nyíregyházi varrodáját, írja a Szabolcs Online. Négyszáz dolgozót bocsátanak el az év végéig. Azt még nem tudni, hogy a nyíregyházi gyártást egy vagy több lépcsőben szüntetik-e meg.

Az év végén bezár a Berwin Ruhagyár Zrt. nyíregyházi gyára – összesen 395 ember alkalmazotti jogviszonya szűnik meg ezzel. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a karácsony előtti utolsó munkanapig lesz munka, ám utána lakat kerül a gyár kapujára – olvasható a megyei online lapban.

A tulajdonos már bejelentette döntését, hogy megszünteti a nyíregyházi gyártást, ám azt még nem tudni a leépítés egy vagy több részletben történik-e meg – mondta a lapnak Turgyánné Tóth Magdolna gyárigazgató. A Berwinről már a nyáron felröppent a hír, hogy az összes magyarországi érdekeltségét felszámolhatja a költségeinek megemelkedése miatt. A Szabolcs Online úgy tudja, az angol font gyengülése is közrejátszhat a gyár bezárásában: a font árfolyama egy év alatt 389-ről 300 forintra zuhant, ami 24 százalékos bevételkiesést okozott.

Az 58 éves múltra visszatekintő nyíregyházi gyár a Berwin cégcsoport tagjaként főleg angliai megrendelésre varrt öltönyöket, zakókat, szoknyákat, férfi és női mellényeket, blézereket. Emellett Nyugat-Európa más országaiba is szállítottak az itt készült minőségi ruházati termékekből. A Berwin a szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban is üzemeltet gyárat, ennek bezárásáról egyelőre nincs hír.

A Berwin 15 éve jelent meg a magyar piacon, és mára a legnagyobb felsőruházati termékeket gyártó vállalattá vált. A gyártóegységek Budapesten, Nyíregyházán, Várpalotán és Vásárosnaményban működtek. A társaság heti mintegy 14 500 készterméket állít elő, ennek 97-98 százalékát exportra készíti, a fennmaradó részt pedig a magyarországi kiskereskedelmi egységében értékesíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!