Szilárda
-4 °C
2 °C

Félmilliárdot követelnek a BS-tűz károsultjai

2002.03.07. 09:00
A Budapest Sportcsarnok (BS) károsult kereskedői mintegy félmilliárd forintot követelnek a Sportfólió Kht.-től - tudta meg a Napi Gazdaság. Az eredeti károsultak egyharmada áll csak perben jelenleg, ez mintegy kilencven embert jelent.
Az ügyben a napilap szerint eddig három, lényegében egybehangzó szakértői vélemény készült, a bírói döntés talán még ebben az évben megszülethet.

A többség beérte kevesebbel

Az eredetileg károsultak kétharmada, mintegy 180 kereskedő időközben elfogadta az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) egyharmados kármérséklését - mondta a Napinak a BS-károsultakat képviselő ügyvéd, Horváth Péter Pál. Ez lényegében annyit jelent, hogy a károsultak által igazolt és az ISM által elfogadott összeg egyharmadát az állam kamatmentesen megtérítette és a további viták elkerülése céljából egy lemondó nyilatkozatot adtak be az érintett kereskedők.

Kilencvenen perelnek

Kilencven ember azonban a bírósági utat választotta, az ő követelésük tőkeértéke 328 millió forint, ezen összeg a kamatokkal mintegy félmilliárd forintra rúghat. Ők a Fővárosi Bíróságtól úgynevezett közbenső, a jogalapot eldöntő ítéletet kértek, ennek megszületése után dönthetnek a pulpitus mögött ülők a számszerű összegről.

Rosszul oltottak?

Horváth elmondta: az üggyel összefüggésben ez idáig három szakértői vélemény született, az első a nyomozóhatóság és a tűzoltóság közös munkája, a másodikat a kereskedőket összefogó jogi képviselő kérésére készítették. A harmadik véleményt egy szaklapban publikálta a tűzoltást vezető parancsnok. Az ügyvéd rámutatott: a három szakértői munka megegyezik abban, hogy egyaránt megállapítja a tűzrendészeti berendezések elégtelen működését, a tűz elkésett észlelését és a kezdeti szakszerűtlen oltási kísérletet.

Meghallgatják a tűzoltókat

Annyi bizonyosnak tűnik: az ügyben személyi felelősséget már nem tud megállapítani az illetékes hatóság. Az ügyvéd szerint a per eldöntése érdekében tisztázni kell, hogy a Sportfólió Kht. jogelődje, a Népstadion és Intézményei (NSI), valamint a tűz fészkeként számon tartott pavilonsort felépítő társaság között milyen volt a jogi kapcsolat. Információnk szerint az alperes Sportfólió Kht. az NSI volt igazgatója és tűzoltók meghallgatását kéri. Szakértők szerint szerencsés esetben is csak az év végén születhet elsőfokú ítélet a BS-tűzvész nyomán indult kártérítési perben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!