Emma
9 °C
26 °C

Az állampolgár beszól

2005.02.22. 12:45
Egy hónapja érkeznek az állampolgári hozzászólások a PM honlapjára. A legtöbb hozzászóló nehezményezi, hogy a hazai ügyintézés megbénítja a vállalkozásokat, és egyébként is: túl sokan dolgoznak az államnak.
Közel egy hónapja érkeznek a Pénzügyminisztérium honlapjára a bürokrácia csökkentésére vonatkozó lakossági javaslatok. Eddig több mint hetven javaslat érkezett: egy részük vélemény, de számos hasznos ötletet is megfogalmaznak. Olyan ötletekről van szó, amelyek például ugyanazon adatok több területen történő hasznosítása révén egyszerűsíthetik az adóbevallásokat, csökkenthetik a nyomtatványigényt, könnyebbé tehetik a vállalkozók mindennapjait.

Javaslatokat várnak

A Pénzügyminisztérium a bürokrácia csökkentése fórumot bővítette, a tárca nem csak egyszerű hozzászólásokat vár, hanem szakmai javaslatokat is. Ennek érdekében azok számára, akik erre hajlandóak, kérdőívet is rendelkezésre bocsát az adminisztratív terhek felméréséhez. E kérdőív arra is szolgál, hogy pontosabban, szakszerűbben meg lehessen fogalmazni a javaslatokat, milyen területen, milyen jogszabályt, annak mely részét hogyan lehetne megváltoztatni annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen az állampolgárok, a vállalkozók élete, és az állam érdekei se sérüljenek. A dokumentum a tárca honlapján (www.pm.gov.hu) a bürokrácia-csökkentés menüpont alatt érhető el.

Ellátogattunk az oldalra és a hozzászólások igen színes képet mutattak. Megtalálható a rövid, anarchista-nihillista elképzeléstől ("szűnjön meg a PM!"), a rendszerváltó hangulaton át ("DIKTATÚRA!", "kormányváltás kellene_nem lehet fáradt, de éhes milliárdosokra bízni az országot!") a szakértői hozzászólásig sokfajta vélemény. Többen nehezményezik, hogy a vállalkozásoknak annyi energiát kell fektetniük papírügyeik intézésébe, hogy a piaci tendenciák vizsgálatára már nem is marad idejük.

Nehézségek

Mások arról írnak, hogy a hazai bürokratikus ügyintézés már az amerikai vállalatokat is elriasztja a hazai piactól. Tény, hogy Magyarországon sok időt vesz igénybe a vállalkozások beindítása, emiatt pedig már több vállalat hagyta félbe hazai beruházásait. Vannak akik a pályázatokhoz szükséges adatszolgáltatási kötelezettséget tartják túlzónak, mások pedig nemes egyszerűséggel megszabadulnának a közalkalmazottak jelentős részétől.

A javaslatok feldolgozása mindenesetre folyik a tárcánál. A bürokrácia csökkentésére beérkezett, gyorsan megvalósítható javaslatokból még az első félévben jogszabály-módosító csomagot állít össze a minisztérium a parlament számára. A munka ezt követően is tovább folytatódik, hiszen megfogalmazódnak azok az átfogó módosítási elképzelések is, amelyek csak hosszabb távon, rendszerbe illesztve valósíthatók meg.