Virgil
0 °C
3 °C

Lehet-e a bt. beltagja önmaga munkaadója?

2003.06.26. 11:12
A Magyar Hírlap információi szerint két-három héten belül dönt a Legfelsőbb Bíróság arról, a kétszemélyes betéti társaság beltagja állhat-e munkaviszonyban saját társaságával, és köthet-e szerződést önmagával - a munkaviszony ugyanis kétoldalú szerződést igényelne.
A bt. kültagja (miután nem jogosult üzletvezetésre) állhat munkaviszonyban saját társaságával. Elvileg ugyanezt megteheti a beltag is, de ez esetben felmerül a kérdés, köthet-e szerződést saját magával, hiszen a szerződés munkaadói és munkavállalói rubrikáját is ő írja alá, írja a Magyar Hírlap. Sőt, a munkáltatói jogkört is ő gyakorolná maga felett.

Iránymutatás

Először adóhivatali ellenőrök figyeltek fel rá, hogy sok bt. munkaviszonyban foglalkoztatja beltagját. Az APEH 1997-ben az Igazságügyi és a Munkaügyi Minisztérium egyetértésével kiadott egy iránymutatást, amely alapján a beltag szerződhet saját társaságával, ha a munkaszerződést a másik beltag köti meg.

Bt, a jogalany

Egyes szakértők szerint a bt-től, mint jogalanytól nem vitatható el, hogy munkáltató lehet. Ilyen minőségben szerződhet saját tagjával is, bár itt megjelenik a már említett probléma: ki írja alá a szerződést.

Megoldások

Megoldást jelenthet, ha a társaság a munkáltatói jogokat a tagok gyűlésére ruházza. Az is előfordul, hogy a kültagot korlátlan felelősséggel ruházzák fel, így ő jogosult a munkáltatói jogkör gyakorlására. Szintén megoldhatja a problémát, ha új embert vesznek fel a társaságba.

Adóhiány

Az adóhivatal szerint, ha az ellenőrzéskor kiderül, hogy a beltagnak nem lehetett volna munkaviszonya a bt-vel, akkor az abból származó bevétel nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ilyenkor nem jár adójóváírás, így ellenőrzéskor a jóváírással egyező adóhiány keletkezik, írja a lap.