Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A boltok bevezették az eurót

2004.09.02. 08:27
Egyre több helyen vásárolhatunk a közös valutával Magyarországon, van, ahol minden huszadik vásárló euróval fizet.
Az utóbbi időben egyre több hazai üzlethálózat kínálja fel vásárlóinak az euróval fizetés lehetőségét. Magyarországon a nagy üzletláncok közül elsőként a Spar Magyarország Kft. vezette be az eurós fizetési lehetőséget, 2002. július 15-én, az Interspar üzleteiben - tudta meg a Világgazdaság Feiner Pétertől, a társaság ügyvezető igazgatójától.

Egy éve

A Spar szupermarketekben 2003 nyarától, a cég tulajdonában lévő Kaiser's üzletekben pedig az idén augusztustól van lehetőség erre a fizetési módra. A Spar üzleteiben ma még heti néhány tízezer euró kerül a kasszába, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatosan nő a közös valuta forgalma.

A McDonald's gyorskiszolgáló üzleteinek közel a negyedében, 22 étteremben lehet euróval fizetni - közölték az étteremlánc kommunikációs osztályán. Azokban az üzletekben, ahol a leggyakrabban fizetnek a közös európai valutával a teljes havi forgalom öt százalékát is elérheti az eurós fizetés.

A ruházati cikkeket forgalmazó üzletláncok közül a bécsi központú C&A ma megnyílt hetedik hazai üzletében a többi bolthoz hasonlóan euróval is fizethetnek a vásárlók. A társaság áruházaiban a forgalomnak egyelőre minimális részét, maximum egy százalékát teszi ki az euróval történő fizetés.

Bevezetik

A szintén ruházati termékeket forgalmazó Benetton nyolc magyarországi üzletében még nem lehet euróval fizetni, de már megkezdődtek az előkészületek ennek megteremtésére - mondta el Pető Emília, a vállalat magyarországi képviselője. Az euróban történő fizetés lehetőségének megteremtését indokolja, hogy a Benetton a közelmúltban nyitott két kisebb üzletet a belvárosban.

A barkácsüzletláncok közül a Baumax boltjaiban elfogadnak eurót a pénztáraknál. A Praktiker Magyarország Kft. áruházaiban is készülnek már a tervek ennek megvalósítására - mondta el Schlemmer Zoltán, a társaság értékesítési igazgatója. Várhatóan jövőre a vállalat mindegyik üzletében lesz legalább egy pénztár, ahol a közösségi valutával is lehet majd fizetni.

A magyarországi üzemanyagtöltő állomások többségénél készpénzes fizetéskor egyelőre nem lehet eurót használni. A legnagyobb hálózattal rendelkező Mol Rt. néhány, a nyugati határszélen lévő benzinkútjánál ugyan van erre lehetőség, de csak ott, ahol pénzváltó is működik - mondta el Lukács Bea, a társaság szóvivője.

A teljes hálózatban történő euróelfogadásnak jelenleg sem a technikai, sem a jogi feltételei nincsenek meg, ugyanakkor a Mol készül rá, hogy az euróövezetből érkező autós turisták készpénzben is fizethessenek euróval. A társaság tapasztalatai szerint azonban a külföldiek tankoláskor főleg kártyával fizetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!