Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kirúgta a posta a biciklitenderes dolgozóját

2008.05.27. 07:15
Pár hete még csak felfüggesztették annak a postai dolgozónak a munkaviszonyát, akit a társaság vezérkarának villámgyorsan lezavart vizsgálata felelősnek talál a biciklitender körüli botrányért, most pedig elbocsátották.

A Magyar Posta rendkívüli felmondással megszüntette a kerékpártenderének előkészítésével és lebonyolításával megbízott Gergely László munkaviszonyát - írja a Népszabadság.

Az Indexnek két héttel ezelőtt sikerült megtalálnia és szóra bírnia azt a postai munkavállalót, aki a posta vezérkarának villámgyorsan lezavart vizsgálata szerint egyedül felel a biciklitender körüli botrányért. Gergely László lapunknak akkor azt nyilatkozta, nem is tudja, mivel vádolhatná a munkáltatója. Teljes ártatlannak tartja magát, döntési jogköre nem volt, és azt mondja: arról sem tud, hogy fegyelmi eljárás folyna ellene.

Ami eddig történt

Röviden az ügy előzményei: tavaly decemberben jelent meg a hír, hogy a Magyar Posta mintegy 1,1 milliárd forintért csaknem 4800 kerékpárt és kerékpár-utánfutót, valamint 1900 biciklire opciót vásárol.

A kerékpárok ára miatt a Postát többször támadták, az időközben közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré kinvezett Szabó Pál vezérigazgató által vezetett postai menedzsment megvédte a közbeszerzési ügyletet.

Az Index már január elején megírta, hogy éppen a Posta által elvárt paramétereknek megfelelőek a szlovén kerékpárok.

A HVG május 8-i számában adott hírt arról, hogy sérülhetett a közbeszerzés tisztasága, mert a tender kiírása előtt jutott hozzá a később nyertes a kerékpárok bizonyos paramétereihez.

Szűts Ildikó új postai vezér május 13-án bejelentette: vizsgálatot indított a kerékpárbeszerzésről a birtokába került új információk miatt. Egy beosztott dolgozót felfüggesztettek, és felkérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot a tender felülvizsgálatára.