Gerzson
-3 °C
3 °C

Egymást jelentették fel a baromfisok

2006.11.15. 07:40
A terméktanácsi becslések szerint a 100-120 milliárd forintos belföldi baromfiforgalom legalább 20-25 százalékát teheti ki a számla nélküli értékesítés. Emiatt a Baromfi Terméktanács az APEH-hez fordult. A cégek konkurenciaharcról beszélnek.

Több baromfiipari céget is feljelentett saját tagjai közül az APEH-nél a Baromfi Terméktanács (BTT), mert feltételezései szerint a társaságok termékeik egy részét nem legális csatornákon értékesítik - tudta meg a Világgazdaság. A lap információi szerint a BTT a kisvárdai Várda-Baromfihús Kft.-t, a kerekegyházi Gall-Vitál Kft.-t, a Pesti Baromfifeldolgozó Zrt.-t és a csévharaszti Nádasdi Baromfifeldolgozó Kft.-t ajánlotta az adóhatóság figyelmébe.

Számla nélkül

Valamennyi vállalkozás kis- és közepes csirkefeldolgozónak számít, 4-10 ezer tonnás éves termeléssel. Bárány László, a BTT elnöke megerősítette információinkat. A terméktanács azért fordult az APEH-hez, mert jelentős eltérést tapasztalt a kihelyezett naposcsibe-mennyiség és a cégek által lejelentett vágásszám között. Ezért felmerült a gyanú, hogy az érintett vállalkozások áruik egy részét számla nélkül hozzák forgalomba. "Amikor a BTT vezetője lettem, az elnökségtől olyan felhatalmazást kaptam, hogy a szervezet maga is tisztuljon meg" - indokolta a lépést Bárány László.

Ez lehet az alapja annak, hogy a terméktanács - amely a szürke- és feketegazdaság elleni fellépést kiemelt feladatának tekinti - érdemi módon működhessen együtt a hatóságokkal. Az elnök hozzátette: az APEH-tól azt kérte, hogy az első ellenőrzést saját vállalkozásainál, a Mater Good csoportnál folytassa le. Ez már meg is történt, de a többi társaságnál az adóhatóság egyelőre nem indított eljárást - közölte Bárány László.

Ötöde feketén

Az APEH eddig azért sem tudott megfelelő vizsgálatokat végezni, mert hiányoztak az ellenőrzésekhez szükséges ágazati mérőszámok. Ezek közül az egyik legfontosabb az állatfajonkénti kihozatali mutató, amely azt tükrözi, hogy az élő állatokból átlagosan mennyi fő- és melléktermék képződik százalékosan. A BTT az úgynevezett standardokat e héten adja át az adóhivatalnak.

A terméktanácsi becslések szerint a 100-120 milliárd forintos belföldi baromfiforgalom legalább 20-25 százalékát teheti ki a számla nélküli értékesítés. Ez minimum 30 milliárd forintnyi illegális eladást jelent, amely miatt az államot évi 8-10 milliárdos bevételkiesés éri. A BTT tapasztalatai alapján a szürkegazdaság leginkább a nagybani és az egyéb kisebb piacokon érhető tetten, de egyes üzletláncokra is jellemző lehet. Emellett - alapvetően a falvakban - léteznek teljesen feketén működő vágóüzemek is. Ezeket az állat-egészségügyi hatóságok közreműködésével szeretné felderíteni és felszámolni a BTT.

Konkurenciaharc

A piaci konkurenciaharc részét képezi az APEH-feljelentés - mondta Nádasdi Zsolt, a Nádasdi Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a nagy cégek minőséggel és árakkal nem tudják kiszorítani a kis- és közepes üzemeket az üzletláncokból, ezért most az adóhivatali megoldással próbálkoznak. Megítélése szerint a kihozatali standardok ügye játék a számokkal, mivel e mutatók minden cégnél másként alakulnak. A feketegazdaságot nem nálunk kell keresni, és ezt a terméktanács vezetői is pontosan tudják - szögezte le.

Alapvetően sérti a Gall-Vitál (GV) Kft. érdekeit, hogy a BTT belső tájékoztatásra szánt, bizalmas adatokat szolgáltatott ki - közölte Jeskó Zsuzsanna ügyvezető igazgató. Szerinte a szervezet elnöke az alapszabállyal ellentétesen, elnökségi hozzájárulás nélkül tett feljelentést. A négy érintett cég az eset terméktanácsi megtárgyalását kérte, de az ügyben - állítja Jeskó Zsuzsanna - semmilyen lényegi döntés nem született. A feljelentettek ezután maguk is az APEH-hez fordultak.

A GV ügyvezetője szerint azt kérték, hogy az adóhivatali vizsgálat minden baromfiipari társaságra terjedjen ki. Jeskó Zuzsanna szerint a terméktanács ma csupán négy-öt nagyobb cég(csoport) érdekeit képviseli, ezért a GV ki is lépne a szervezetből, ha az FVM egyes ágazati támogatásokat nem kötne terméktanácsi tagsághoz. Az ügyvezető egyetért a feketegazdaság elleni küzdelemmel, de érthetetlennek tartja, hogy a BTT e címen miért támadja legálisan működő tagjait. A GV kerekegyházi üzeme tizenöt éve dolgozik a baromfipiacon, exportjogosítványa és ötféle minőségbiztosítása van - hangsúlyozta.

Nem etikus a BTT eljárása - kommentálta az eseményeket Háda Zoltán, a Várda Baromfihús Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a belső információk kiszolgáltatása helyett a hivatalos mérlegeket kellene összehasonlítani, azokból egyértelműen kiderülne, valójában hol vannak anomáliák. Az árbevétel-arányos nyereségre vonatkozó adatok például azt tükrözik, hogy a kkv-k sokszor több száz százalékkal jobb eredményt érnek el, mint a nagyok - fogalmazott az ügyvezető.