Most csak kicsit becsült rosszul a Pénzügyminisztérium

2007.07.09. 17:33
A közel kétéves hagyománynak megfelelően most is jobb havi egyenleggel zárt a költségvetés, mint ahogyan a Pénzügyminisztérium prognosztizálta. A tárca két esztendeje egyoldalúan téved.

Most sem szakadt meg az a közel két esztendeje tartó sorozat, miszerint a Pénzügyminisztérium egyoldalúan rosszul becsli meg adott hónap közepén, mekkora hiánnyal - esetleg mekkora többlettel - zárhat a költségvetés abban a hónapban. 2005 nyara óta egy hónap kivételével a szaktárca prognózisai feltűnően pesszimistának bizonyultak: rendre nagyobb deficitet, illetve kisebb havi szufficitet jelzett előre a PM, mint ami a prognózis közzétételét követően tíz-tizenöt nappal adódott.

Ezúttal sem történt másként, igaz, a tévedés most elhanyagolható. Júniusban az államháztartás 250,7 milliárd forinttal költött többet bevételeinél, ami csupán hárommilliárd forinttal kisebb hiány az előre vetítettnél. Ez úgy jött össze, hogy a társadalombiztosítási alapok - hat hónapból immár ötödször -, valamint az elkülönített állami pénzalapok is többletet produkáltak, ám a harmadik alrendszer, a központi költségvetésben tetemes, 267,7 milliárd forintos deficit jött össze.

Utóbbi szám mögött egyrészt a vélhetően százmilliárd feletti kamatkiadás áll, másrészt pedig az, hogy a múlt hónapban utalták vissza a negyedéves áfabefizetőknek is a visszajáró általános forgalmi adó összegét.

Ezzel az év feléig 1003 milliárd forintos hiány halmozódott fel, ami az egész éves, többször lejjebb szállított előrejelzés közel kétharmada. Elemzők szerint az elmúlt évekkel szemben aggodalomra most nincs ok: könnyen elképzelhető, hogy év végén jobban fog alakulni az egyenleg, mint ahogyan a közvélemény számára készített legfrissebb becslésében szerepelteti a minisztérium.  • Tippek
  • Hírek