Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Költségvetési vita: mindenki a magáét

2006.05.19. 17:41
Kapcsolódó cikkek (1)
"Örülök neki, hogy kiderült: a császár meztelen" - utalt a költségvetés, szavai szerint tragikus állapotára Járai Zsigmond, aki hangsúlyozta: nem saját véleményét ismerteti, hanem az ÁSZ és az MNB konferencián elhangzottakat foglalja össze.
Néhány kétharmados törvény módosításáról a politikai erőknek rövid időn belül meg kell kezdeni az egyeztetéseket - hangsúlyozta Veres János, az ügyvezető kormány pénzügyminisztere pénteken az ÁSZ és az MNB költségvetési felelősségről rendezett konferenciáján. A pénzügyminiszter ide sorolta az egészségügyet, az államigazgatást, az önkormányzati szabályozást és az oktatást. Ezeken, a kiadási előirányzatot leginkább meghatározó a terülteken a kormány átfogó reformra készül - mondta. Veres János a politikai vezetőktől azt várja, hogy lényeges kérdésekben nem politikai, hanem racionális döntéseket hoznak.

Lesz-e költségvetési tanács?

A pénzügyminiszter a költségvetési tanácsot illetően a elmondta: sem szükségességét, sem esélyét nem látja annak, hogy egy új szervezet akár a Parlamenttől, akár a kormánytól vegyen el felelősséget, illetve jogköröket. Hozzátette: az ellenőrzést az ÁSZ végzi, a politikai kontroll pedig az ellenzék feladata, a szakmai ellenőrzést pedig a szakmai szervezetek, kutatóintézetek láthatják el. Így egy új testület többletet nem hozna az ellenőrzésben.

Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a fiskális tanács egyik lehetséges feladatának nevezte a konvergencia-pálya betarthatóságának ellenőrzését. "Ez nem vonna el jogkört a parlamenttől" - mondta, hozzátéve: a tagságról, a tagok személyéről elég az utolsó lépésben dönteni. Kopits György, a monetáris tanács tagja ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy jelenleg a tanács értékeli a konvergencia pályát.

Fideszes nem az adóemelésre

Varga Mihály ellenzéki képviselő, korábbi pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy csak olyan reformlépéseket tart elfogadhatónak, amelyek csökkentik az újraelosztás mértékét. Utalt arra, hogy ellenkező esetben, például az adóemeléssel elképzelt stabilizációhoz nehéz lesz a kormánynak külső támogatottságot találni.

Varga Mihály szorgalmazta az államháztartási törvény módosítását, a "hitelesség visszaállítása" érdekében egy független intézményi szereplő megjelenését, illetve a PPP törvény megalkotását. A PPP konstrukciót szabályozó jogszabály hiányát nemcsak hibának, de bűnnek nevezte az ellenzéki képviselő. A parlamenti képviselők büdzsében való eligazodását segíthetné Varga Mihály szerint az ÁSZ-on túl, még egy független parlamenti intézmény. A volt pénzügyminiszter kritikával illette azokat az állításokat, amelyek szerint csak az államháztartással vannak problémák, a reálgazdaság azonban jól teljesít. "A reálgazdaság sincs jól, ha az államháztartással baj van" - mondta.

Kiderült hogy beborult

"Örülök neki, hogy kiderült: a császár meztelen" - utalt a költségvetés, szavai szerint tragikus állapotára Járai Zsigmond, aki hangsúlyozta: nem saját véleményét ismerteti, hanem a konferencián elhangzottakat foglalja össze. A nemzetközi tapasztalatok alapján világosan látható, hogy a gazdaság fejlődéséhez kiegyensúlyozott költségvetés, sőt költségvetési többlet kell Járai Zsigmond leszögezte: valóságos kiadás csökkentésre, az újraelosztás mérséklésére van szükség. Hozzátette: a maastrichti kritériumok teljesítése nem elégséges. "Úgy gondolom közelebb kerültünk a költségvetési fegyelem megértéséhez" - mondta a jegybankelnök, hozzáfűzve, hogy az előadók majd mindegyike támogatta azt az elképzelést, hogy a költségvetési folyamatokat szabályokkal kell kordában tartani.