Béla
12 °C
27 °C

Kétszáznál több módosító a büdzséhez

2006.11.20. 07:53
Mintegy száz ponton kormánypárti képviselő is módosítanák a jövő évi költségvetést, az egyes tételek tologatása nem növelné a hiányt. A legtöbbet a GKM-tól adnának másoknak.
A szombat késő délutáni határidőig több mint kétszáz módosító indítványt nyújtottak be képviselők a 2007. évi költségvetési törvényjavaslathoz; ezeknek hozzávetőlegesen a felét kormánypárti honatyák jegyzik. Utóbbiak javarészt fejezetek közötti, illetve fejezeten belüli átcsoportosítást javasolnak. Ezek kárvallottja a gazdasági tárca lehet. A közel ezermilliárd forintos büdzsé felett rendelkező minisztériumtól az egyik indítvány egymilliárdot venne el és adna a rendőrségnek, egy másik 2,5 milliárdot juttatna az önkormányzatoknak szilárd burkolatú utakra, egy harmadik pedig 250 millióval nagyobb összeget biztosítana a szociális tárcához tartozó távhődíj-támogatásra.

A kancelláriaminiszter sem örülhet, ha a képviselőktől zöld utat kapnak az őt, illetve a tárcáját érintő módosítások. A legnagyobb horderejű az, amelyik értelmében az uniós pénzeknél a fejezetgazda nem a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter (jelenleg Szilvásy György), hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke (Bajnai Gordon) lenne. Ráadásul a MeH lakossági tájékoztatásra fordítható kasszáját összesen 300 millióval rövidítené meg két javaslat, amelyek kedvezményezettje az egészségügyi tárca lenne. Az egészségügyi terület (a szakminisztériumon kívül az Egészségbiztosítási Alap) mellett egyébként a szociális és munkaügyi tárcát, valamint az örökzölt témát, az önkormányzatokat megillető különféle, főként a közoktatáshoz kapcsolódó normatívákat érintené a legtöbb módosítás.

Vissza a tv-díjat

Három koalíciós módosító beadvány is érkezett ahhoz az elképzeléshez, amely szerint ismét beszednék a tévé-előfizetési díjat a vendéglátó-ipari vállalkozásoktól: az egyik mindenkit, tehát a lakosság mellett a fenti csoportot is teljesen mentesítené a díjfizetés alól, egy másik azonban csak az első három hónapban adna felmentést a vendéglátó-ipari vállalkozásoknak a kötelezettség alól. A harmadik ugyanakkor azt célozza, fizesse meg mindenki a rá vonatkozó előfizetési díj felét: ez magánszemélyek esetében havi mintegy 500 forint lenne készülékenként, a vendéglátósoknál ennek a háromszorosa.

Mindezek a költségvetési egyenlegre nézve nem jelentenek kockázatot, hiszen az egyik területre szánt pluszpénzeket egy másik minisztérium kasszájából csípnék le, nem pedig a bevételi előirányzatok növelésével vagy a tartalékok apasztásával teremtenének fedezetet. Sőt az egyik indítvány előírná, hogy bizonyos állami szervezetek (többek között az MTV, a Nemzeti Autópálya Zrt. vagy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.) nem adósodhatnának el, amíg többségi állami tulajdonban vannak. Akad azonban példa a hiány növelésén keresztül egy területre pluszforrásokat juttatni igyekvő javaslatra is: a tudományos akadémia gazdálkodhatna egymilliárd forinttal többől jövőre, növelve a deficitet.