Ágnes
-1 °C
2 °C

Rekordidő alatt szavaztak a büdzséről

2003.11.26. 10:00
Kapcsolódók (1)
Elhárult a legfontosabb akadály a 2004-es büdzsé december közepi zárószavazása elől, tegnap a törvénytervezet gond nélkül abszolválta az első körös szavazást.
Rekordidő alatt szavazta végig az Országgyűlés a 2004-es büdzsé tervezetéhez beérkezett ezernyi első körös módosító indítványt: kisebb megszakításokkal délelőtt negyed tíztől este hat óra utánig ültek a képviselők a padsorokban, s végeredményként összeálltak a költségvetés fejezeti főösszegei.

Előre megegyeztek

A koalíciós pártok a szavazás során végig csak a 194 fős abszolút többség környékén tudták biztosítani a kormány által támogatott javaslatok elfogadását, az ellenzék ugyanakkor általában mintegy húsz fővel kisebb létszámban volt jelen. Így egy percig sem forgott veszélyben a kabinet akaratának érvényesítése. A koalíciós frakciók korábban megegyeztek a kormánnyal arról, hogy csak az általa is támogatott javaslatokra szavaznak igennel.

A második körben már csak fejezeteken belüli átcsoportosításokra lesz lehetőség; egyelőre 120 ilyen, már korábban beadott szocialista párti indítványról tudni, ebből tucatnyit támogatott a kormány a bizottsági üléseken. A fideszes javaslatok közül továbbra is csak a technikai jellegűek számíthatnak támogatásra.

Újabb módosító indítványok beadására jövő hét elejéig van lehetőség, ezt követően alakítja ki a csütörtöki bizottsági ülésre a Pénzügyminisztérium az álláspontját. Az első körös szavazás lebonyolításával elhárult a legfontosabb akadály a jövő évi költségvetési törvény december közepi zárószavazása elől.

Több jut az önkormányzatoknak

Az államháztartás európai uniós számbavételi rendszere szerint számított hiánya nem változott az eredetileg tervezett 3,8 százalékhoz képest. A központi költségvetés 2004-es bevételi előirányzata 5481,5 milliárd forint, kiadási előirányzata 6132,4 milliárd forint pénzforgalmi szemléletben. Pénzforgalmi szemléletben az eredetileg benyújtott tervekhez képest a központi költségvetés jövő évi kiadásai 39,470 milliárd forinttal emelkednek, bevételei pedig 2,937 milliárddal csökkentek.

Az államháztartás egészében pénzforgalmi szemléletben a kiadások 42,4 milliárd forinttal emelkedtek, a bevételek pedig 8,1 milliárd forinttal csökkentek. A módosítások nyomán az önkormányzatok forrásai összesen 43 milliárd forinttal emelkednek.