Piroska
-2 °C
5 °C

Áprilisig módosítják a költségvetést?

2004.01.09. 08:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Alig telt el egy hét az új évből, de már most bizonyosnak látszik - kormányzati körökben sem tagadják -, hogy a 2004-es költségvetési célok (főként a GDP 3,8 százalékára rúgó államháztartási hiány) teljesítéséhez év közben kiigazító lépésekről kell döntenie a kormánynak.
Alig telt el egy hét az új évből, de már most bizonyosnak látszik - kormányzati körökben sem tagadják -, hogy a 2004-es költségvetési célok (főként a GDP 3,8 százalékára rúgó államháztartási hiány) teljesítéséhez év közben kiigazító lépésekről kell döntenie a kormánynak. A pénzügyi tárca az idén negyedévente tervez átfogó felülvizsgálatot a fiskális folyamatok alakulásáról, így legkésőbb április környékén születhetnek meg az első intézkedések.

A 2004-es büdzsé érzékeny pontja, hogy alapjai nem valós adatokon nyugszanak. Az idei költségvetésről szóló törvényjavaslatban például 2003-ra a bevételi és kiadási előirányzatok szerepelnek bázisként, márpedig a rendelkezésre álló 12 havi adatok ettől jócskán eltérnek. A költségvetés esetében 15-16 százalékos nominális növekménnyel számolt a javaslat, a tényleges teljesítéshez mérten viszont az idei bevételek csak 11, a kiadások pedig 8,2 százalékkal emelkednének.

A források esetében többletet eredményezhet a magasabb bázis, ha az eredetileg tervezett ütemben emelkednek a bevételek, illetve a vártnál magasabb infláció is hoz a konyhára. Ha viszont mindkét előirányzat esetében csupán az eredeti dinamika valósulna meg, akkor a költségvetés hiánya a tervezett 651 milliárd forint helyett 826 milliárd lenne, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százalékával tornászná feljebb a hiányt.