Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az MNB 400 milliárdos lyukat talált a büdzsében

2004.02.25. 08:38
A Magyar Nemzeti Bank szerint 400 milliárd forinttal rosszabb pozícióval zár idén az államháztartás, mint ami az elfogadott költségvetésben szerepel.
Számottevő eltérés van a jegybank és a kormány között az államháztartási folyamatok idei alakulásának megítélésében, az MNB ugyanis 401,8 milliárd forinttal, vagyis a bruttó hazai termék 2 százalékával rosszabb pénzforgalmi egyenleget vár. Az eredményszemléletű elszámolás a jegybank szerint a GDP 5,3 százalékának megfelelő hiányt jelez, amelyben már figyelembe vették a Draskovics-csomagot is, illetve kalkuláltak az inflációs tartalékkal.

Nőhet a hiány

Szélsőséges esetben akár 6 százalékra is nőhet a deficit, míg a legoptimistább jegybanki forgatókönyv 4,4 százalékos hiányt mutat erre az évre. Így az MNB szerint mindenképpen további takarékosságra van szükség a kormány 4,6 százalékos deficitcéljának eléréséhez, s ez nagyjából egybecseng a piac ítéletével. Az MNB elsősorban a költségvetés bevételi oldalát tartja problémásnak.

Az elmaradás okát egyrészt abban látja, hogy a gazdasági folyamatokból következő adóalap-növekedésnél mérsékeltebben nőttek tavaly az államháztartás bevételei: az áfatöbblet egyik oka, hogy a visszatérítések átfutási ideje meghosszabbodott, vagyis az adózóknak tovább kellett várniuk a pénzükre. Utóbbi a GDP 0,9 százalékával javította a költségvetés adóbevételi pozícióját 2003-ban. Az idei pénzforgalmi hiányt az importáfa elszámolása, pontosabban az EU-csatlakozás miatt keletkező egyhavi csúszás tovább rontja.

A társasági adóban az adókulcs 16 százalékra csökkentése nagyobb bevételkiesést hoz, mint amit a PM számolt, az szja-nál és a tb-járulékoknál pedig a bázishatás rontja az idei várakozásokat - véli az MNB. Külön kiemeli a jelentés, hogy az adóbeszedés hatékonyságának javításából 86,7 milliárd forinttal kevesebb folyhat be az előirányzottnál. A PM a tervezéskor 40 milliárdos javulást várt ettől, igaz, az MNB ide számolta el a gyógyszerkiadások ellenőrzése révén megfogható hatmilliárdot is.

A kiadásokat a meglóduló infláció miatt szükséges évközi nyugdíjkorrekció, továbbá a gyógyszerkassza, valamint a pénzbeli tb-ellátások (táppénz, özvegyi nyugdíj) alultervezett kerete növeli. Ezek összesen 52 milliárdos túllépést sejtetnek. A lakástámogatásokat a jegybank szerint 55 milliárd forinttal tervezték alul, a kamatkiadások pedig 80-85 milliárddal lesznek nagyobbak - a PM ezen a soron 100 milliárdos többlettel számol.