Klaudia
-4 °C
2 °C

Túl sokat kérnek a minisztériumok

2004.08.13. 08:09
Háromszor akkora összegre adtak be igényt a minisztériumok a fejezeti kezelésű előirányzataikból finanszírozandó programjaik finanszírozásához, mint amennyit a jövő évi büdzsé biztosítani tud számukra. A gazdasági kabinet kedden rangsorol.
Összesen 2300 milliárd forintot igényelnek a tárcák jövőre azon programjaikra, melyeket a fejezeti kezelésű előirányzatokból kell finanszírozniuk - tudta meg a Világgazdaság. A Pénzügyminisztérium azonban csak 600-780 milliárd forintot tud e célra biztosítani. Egyelőre nincs döntés a végleges keretösszegről, annyi azonban bizonyos, az jóval kevesebb, mint az idei mintegy 900 milliárd forint.

Szűkős keret

A benyújtott igények minden évben meghaladják a szétosztható összeget, de tény az is, hogy a jövő évi keret szűkösebb a megszokottnál. A 2004-es kassza tervezésekor a fejezetek még külön-külön alkudtak meg a PM-mel, míg az idén egyetlen, közös rangsor alapján dönt a kormány a pályázott programok között.

Egyelőre a tárcák által benyújtott igények pontosítása folyik. Ellenőrzik a korábbi, de jövő évre is kiható kötelezettségvállalásokat. Úgy tudjuk, hogy a gazdasági kabinet már jövő kedden megkezdi a rangsorolást a különböző területekről érkezett programok között, majd a kormány augusztus 20-a után húzza meg a vonalat a felállított rangsorban.

Pályázó minisztériumok

Mint ismert, Draskovics Tibor pénzügyminiszter a jövő évi büdzséről tartott első tájékoztatóján közölte a közvéleménnyel, hogy annak összeállításában változások lesznek az előző gyakorlathoz képest. Így a fejezeti kezelésű előirányzatokat is egy pályázati program keretében határozzák meg a korábbi egyéni tárgyalásos rendszer helyett. Az újítás értelme abban áll, hogy a minisztériumok a megkapott összeget kizárólag a pályázatban szereplő összegre fordíthatják majd, így ha a program meghiúsul, a költségvetési támogatást is vissza kell adniuk a PM-nek.

A minisztériumoknak az idén már saját tervezett programjaikat rangsorba állítva kellett beküldeniük a PM-hez, s gyakorlatilag e rangsorokat kell egyetlen listává dolgoznia a gazdaságpolitikai kabinetnek. A nyilvánosságra hozott tervezési dokumentumok alapján a minisztériumoknak a saját lista elején kellett feltüntetniük azokat, melyek korábbi kötelezettségvállalás alapján biztosan kiadással járnak jövőre. A fejezetgazdáknak felelősséget kellett vállalniuk listájukért.